UPDATE: În urma speculațiilor  apărute recent în mass-media, Ionuț Dolănescu a decis să rupă tăcerea și a dezvăluit care este starea de sănătate a Mariei Ciobanu, de fapt. Îndrăgita interpretă de muzică populară a ajuns la vârsta de 86 de ani. În urmă cu mai mulți ani, Maria Ciobanu s-a mutat în SUA, unde, la fel ca și soțul ei, fostul mare baschetbalist Mircea Câmpeami, a devenit cetățean american. Artista nu ar avea probleme de sănătate și se simte chiar bine, având în vedere vârsta înaintată. Ionuț Dolănescu, fiul acesteia, a vorbit despre situația curentă a interpretei. „Mama este bine, vorbesc zilnic cu dânsa la telefon, este la Los Angeles. Mulțumim lui Dumnezeu că este bine, sănătoasă la aproape 86 de ani. Îmi pare rău că nimeni nu verifică informațiile. Chiar mai devreme am vorbit cu sora mea de la Paris, reputata soprană Leontina Văduva. Și era era oarecum descumpănită, tristă că apar tot felul de tâmpenii despre ea. Nu scrii că a pierit Maria Ciobanu, fără să verifici și să vorbești cu familia… Dar ea e bine, sănătoasă, v-am mai spus. Din fericire o mai țin și memoria, și mintea…”, a declarat Ionuț Dolănescu, pentru Cancan.ro.

....Maria Ciobanu, marea doamnă a cântecului popular românesc contemporan, deși retrasă din activitate după o carieră strălucită, continuă să fascineze, iar povestea iubirilor ei controversate - nu doar cea cu Ion Dolănescu! - face încă valuri. Născută pe 3 septembrie 1937 în satul Roșiile din Vâlcea, ea a cucerit efectiv lumea cu vocea ei de aur. Repertoriul său cuprinde peste 600 de piese înregistrate pe discuri, la Radio și TV: „Lie, ciocârlie”, „Aurelu’ mamei...”, „Vântul de vară mă bate”, „Lângă poartă am un tei”, „Cei mai frumoși ani ai mei”, „Ce n-aș da să mai fiu mică”, „Roată, roată...” etc. A concertat pe tot mapamondul, cunoscând personalități marcante ale lumii muzicale: Placido Domingo, Jose Careras, Luciano Pavarotti, Viorica Cortez, Roberto Alagna ș.a.

Artista s-a născut într-o familie de țărani modești, pe nume Nicoliţa şi Ion Ciobanu. Hărăzită cu o voce divină, a bucurat atât în trecut cât și în prezent cu glasul ei deosebit, invitați de tot soiul la miile de petreceri și evenimente pe care le-a susținut. Încă de mic copil, oamenii din sat au sesizat glasul Mariei Ciobanu care devenise inconfundabil. Talentul l-a moștenit de la părinții ei care erau mari iubitori ai cântecului popular românesc. Ion Ciobanu era instrumentist, iar mama ei Nicoliţa Ciobanu era solistă. „M-am trezit cântând, pentru că și mama și tatăl cântau, am cântat și eu de când eram micuță. Mă duceam cu oile pe câmp, cântam pe un deal de răsunau văile și pădurile, la Roșiile, unde m-am născut, toate femeile se minunau: «I-auzi-o pe Maria lui Ion Ciobanu, ce glas frumos are!”, povestea interpreta.

În anul 1961 își face debutul pe scena Ateneului Român alături de Orchestra „Barbu Lăutaru” a Filarmonicii „George Enescu”. Un an mai târziu, se înscrie la un concurs pentru ocuparea a unuia dintre cele două posturi la Ansamblul "Ciocârlia" al Ministerului de Interne, la Bucureşti. Puțini sunt cei care știu că Maria Lătărețu se afla în juriul unde 400 de tineri dădeau proba de foc a acelor vremuri, pentru a-și câștiga o pâine cinstită. Două persoane au trecut examenul: Maria Ciobanu și Irina Loghin. Maria Lătărețu a făcut o declarație surprinzătoare la adresa Mariei: “Asta este cântăreața care-mi va călca pe urme”. În aprilie 1962, Maria Ciobanu este angajată în Ansamblul “Ciocârlia” din București. Acesta a fost momentul când "Ciocârlia muzicii populare" prinde experiența necesară și își îmbunătățește activitatea artistică. Totodată, începe să colaboreaze cu toate marile orchestre de muzică populară din țară, cântând sub acompaniamentul unor dirijori maeștri: Ionel Budișteanu, Paraschiv Oprea și Gheorghe Zamfir.

Recent, anticipându-și sfârșitul și întristând milioane de români,Maria Ciobanu și-a achiziționat un loc de veci în Cimitirul Bellu din București. Deși locuiește în Statele Unite, artista în vârstă de 85 de ani, dorește să fie înmormântată pe locurile natale, astfel că a făcut pregătiri din vreme. Mormântul achiziționat se află pe Aleea Artiștilor, sub un tei, în vecinătatea altor nume importante ale culturii române. În apropiere sunt înmormântați regretații Adrian Pintea, Ioan Luchian Mihalea și Gheorghe Dinică. Tot aici, în capătul celălalt al Aleii Artiștilor este înmormântat și Ion Dolănescu, fostul ei partener de viață și de scenă, tatăl lui Ionuț Dolănescu. Celebrul interpret de muzică populară a plecat dintre noi în martie 2009.

În ciuda zvonurilor, cei doi uriași cântăreți nu au fost niciodată căsătoriți oficial, la starea civilă, însă cu toate acestea, în anul 1971, s-au cununat religios și au făcut nuntă cu preoți și dar. Ion Dolănescu și Maria Ciobanu au fost împreună câțiva ani, după care s-au despărțit și nu și-au mai vorbit vreme de 30 de ani. Ei s-au evitat chiar și în spectacolele în care au evoluat, preferând să fie departe unul de celălalt. Într-un interviu de mai târziu, frumoasa femeie cu strungăreață senzuală își acuza vehement fostul partener. Au pus capăt conflictului, mulți ani mai târziu, la insistențele fiului lor, Ionuț Dolănescu. Acesta i-a adus împreună, într-un spectacol aniversar și i-a convins să se împace.

Maria Ciobanu are cetățenie americană, iar în ultimii ani a locuit mai mult în Statele Unite. De altfel, aici se află și acum, împreună cu soțul ei, Mircea Câmpeanu. Cei doi locuiesc în Los Angeles, alături de fiica mai mică a artistei, Camelia Filip. Chiar dacă locuiește în Statele Unite, ciocârlia muzicii populare românești, așa cum este supranumită, a mai vizitat România, mai ales în timpul vacanțelor de vară.

Averea Mariei Ciobanu ar fi estimată la circa două milioane de euro, aceasta fiind proprietara a trei vile din București dar și a mai multor apartamente. De asemenea, mai deține terenuri și bijuterii în valoare de peste 100.000 euro. „Maria Ciobanu a câștigat mai mult de două milioane de euro, pentru că nu era petrecăreață ca tata, să dea banii pe mâncare și pe băutură pentru sutele de invitați acasă. Tata a lăsat în urmă o avere de un milion de euro, dar a avut mult mai mult. El a cheltuit foarte mulți bani pe chefuri, la el în casă venea lumea zilnic, nu conta că era luni sau duminică, el era ospitalier”, a declarat Dragoș Dolănescu, cel de-al doilea fiu al lui Ion Dolănescu, citat de Ego.ro.

Prima soție a celebrului cântăreț a fost Iustina Băluțeanu. Cei doi s-au căsătorit în anul 1966, însă pentru că Ion Dolănescu avea nevoie de un buletin cu reședința în București. Bărbatul nu a iubit-o pe aceasta, drept pentru care căsnicia lor s-a terminat repede. Mai târziu, interpretul a rămas fermecat de Maria Ciobanu și de Irina Loghin. Însă a trebuit să o aleagă doar pe una, drept pentru care a ales să formeze un cuplu cu Maria Ciobanu. Cei doi au început relația în anul 1971, atunci când interpreta era deja însărcinată cu Ionuț Dolănescu. Aceasta a vorbit despre primele clipe în care s-au cunoscut și despre cum s-au îndrăgostit unul de celălalt. „M-a cucerit datorită faptului că mi-a plăcut cum a cântat, a avut o voce extraordinară, a avut cântece frumoase și ne potriveam foarte mult amândoi. Ne spunea lumea: icoanele din casele noastre! Eram foarte iubiți. El se ținea de capul meu și eu nu voiam, s-a ținut după mine vreo doi, trei ani. Aveam o colega de la Doina Olteniei și îi zicea ei: ce are ființa asta de nu mă bagă în seamă deloc? Fă, eu dacă nu mă însor cu asta, mă omor!”, a dezvăluit Maria Ciobanu.

Dragostea lor a durat doar cinci ani, din păcate, deși publicul care îi iubea enorm i-ar fi vrut împreună pe vecie. Mai târziu, Ion Dolănescu s-a refugiat în brațele unei femei mult mai tinere decât el, studenta din Costa Rica Margarita Valenciano. Cei doi s-au cunoscut în urma unui spectacol, în Moldova. Iubirea celor doi a durat doar câteva săptămâni, însă în acest timp tânăra a rămas însărcinată, cu fiul cel mic al artistului, Dragoș Dolănescu. Artistul a avut și o dragoste secretă. Inima lui ar fi aparținut și Nadiei Comăneci. Cei doi au avut o legătură puternică, deși nu și-au declarat niciodată sentimentele unul pentru celălalt. „Ionaş îmi spunea: «Singura femeie cu care m-aş însura ar fi Nadia Comăneci». Era o simpatie între ei, dar nu dragoste declarată, nu ştiu dacă au mers mai departe. Ea avea alţi prieteni, dar el o iubea în secret”, a mărturisit Ileana Constantinescu mai târziu, potrivit Monden.ro.

Maria Ciobanu a fost și va rămâne una dintre cele mai frumoase femei din România, fiind extrem de invidiată de alte colege de breaslă în tinerețe, fapt pentru care nu a dus lipsă de admiratori, unii dintre ei celebri. Solista este căsătorită de aproape 40 de ani cu Mircea Câmpeanu, fostul soț al Ilenei Sărăroiu. Bărbatul este fost baschetbalist de performanță și formează o frumoasă familie cu Maria Ciobanu încă din anul 1981. „Când eram într-un turneu la Tel Aviv, Ileana /Sărăroiu/ îmi spunea: «Să dea Dumnezeu tuturor femeilor bărbat ca al meu!» şi avea dreptate, fiindcă este un sufletist. Dacă Dumnezeu mi-l scotea în cale de la început, n-aş fi avut atâtea necazuri. Ileana a murit în 1979, iar noi suntem împreună din 1981. Eu am iubit-o atât de mult pe Ileana, încât cu greu i-am acceptat lui Mircea cererea în căsătorie”, mărturisea Maria Ciobanu.

Pe lângă Ionuț, rodul iubirii cu Ion Dolănescu, artista mai are două fiice: Leontina Văduva (care i-a moștenit talentul și a devenit o mare cântăreață de operă, iar în tinerețe s-a iubit și era cât pe-aci să se mărite cu viitorul scriitor Dumitru Ungureanu)) și Camelia, cu alți doi parteneri de care s-a îndrăgostit înainte de Ion Dolănescu. Leontina este fiica Mariei cu un bărbat din satul său natal, iar Camelia este rodul iubitii artistei din căsătoria de șase ani cu Florea Burnea. 

Maria Ciobanu se căsătorește de tânără, cu un tractorist din satul ei natal și îi dă naștere Leontinei Văduva, viitoarea soprană de renume internațional. Relația celor doi nu a durat și s-au despărțit rapid, din cauza faptului că bărbatul avea un comportament ce lasa foarte mult de dorit. Într-un interviu, Leontina face câteva dezvăluri despre tatăl ei: „Mama era foarte tânără când s-a căsătorit, după un an şi-a dat seama că relaţia nu merge. S-a recăsătorit la scurtă vreme, însă nu mi-a spus că eu am, de fapt, alt tată. Când am aflat adevărul, pe la 9 ani, l-am încasat ca pe un şoc. Tată a venit s-o vadă pe mama şi în faţa blocului m-a recunoscut. Eu semăn foarte bine cu el. M-a luat de gât şi mi-a zis: „Tu ştii că eu sunt tatăl tău?” L-am mai văzut doar de patru ori în toată viaţa mea”, a povestit fiica ce seamănă izbitor de mult cu mama sa, pentru Formula AS. Leontina Văduva s-a stabilit la Paris încă din anul 1988. A ales și ea muzica doar că s-a îndreptat către muzica de operă, devenind soprană. Cu cel de-al doilea soț, Maria Ciobanu a avut o căsătorie la fel de scurtă, iar rodul iubirii lor a fost Camelia Filip.

În anul 1960 Maria Ciobanu îl cunoaște pe Ion Dolănescu. Cei doi înregistrează câteva piese împreună și devin cei mai iubiți și doriți artiști ai momentului. Piesele de referință ale celui mai iubit cuplu de artiști se aud oriunde în țară, dar și peste hotare. În ciuda faptului că Maria Ciobanu era măritată, Ion Dolănescu își dorește o relație amoroasă cu artista. Maria Ciobanu se căsătorește religios cu Ion Dolănescu pe ulițele satului natal al bărbatului, Perșinari. Oameni adunați din toate satele s-au îngrămădit să vadă pe cei doi artiști îmbrăcați în mire și mireasă. Maria Lătărețu a fost cea care le-a cântat la nunta fastuoasă și neîncăpătoare pentru toți invitații. Rochia ce urmărea linia corpului cu o trena la spate, voalul lung prins în decorațiuni de flori și mărgele de culoarea perlei, au făcut din Maria Ciobanu o mireasă cum nu se mai văzuse până atunci.

Într-un interviu pentru Wowbiz.ro, Maria Ciobanu a declarat: „Îmi amintesc că prin 1968 spre 1969 Dolănescu îmi făcea curte. Dar eu eram măritată, o aveam pe Camelia, care avea doi anişori… Nu-l băgam în seamă, dar îmi plăcea cum cânta. În acea perioadă lansase câteva cântece frumoase, precum: „Nu sunt bolovani pe drum”. Îmi plăcea cum cânta, dar, de ce să nu recunosc, nu-mi plăcea că bărbat. Atunci nu mă împăcam bine cu soţul meu, tatăl Cameliei, cel de-al doilea soţ. M-am despărţit de tatăl Leontinei care se purta foarte urât cu mine, Dumnezeu să-l odihnească, apoi, m-am căsătorit cu tatăl Cameliei, şi mi-am dat seama că acesta era foarte gelos. Mergeam la recepţii de gradul zero, la familia Ceauşescu, unde se înmânau invitaţii nominale. Nu puteam să lipsesc şi nu puteam să mergem împreună. Iar el era extrem de gelos! La Revelionul ’69 spre ’70 am cântat cu Ion Dolănescu piesa „Au, lele, vino-ncoa!” denumită şi „Hăulita”. Ne-a însurat lumea de-atunci. Se spunea că mi-am lăsat bărbatul şi m-am măritat cu Ion Dolănescu. Şi nu era aşa atunci. După ce am început să cânt cu Ion, care s-a ţinut de capul meu vreo trei ani, treptat, prin 1971, ne-am îndrăgostit… Probabil că a fost destinul. Am divorţat, ne-am îndrăgostit, apoi ne-am căsătorit şi s-a născut un băiat, cu care mă mândresc: Ionuţ. Am rămas împreună până în 1974 când… nu ne-am mai înţeles… În 1974 ne-am despărţit. Avea Ionuţ 2 ani şi două luni. Băiatul a rămas la el. Am suferit mult!”, a dezvăluit Maria Ciobanu.

Timpul a trecut și ani la rând Ionuț îți vedea mama pe furiș, cu ajutorul bunicii lui de la Perșinari. Gherghina Dolănescu, mama lui Ion Dolănescu a încercat din răsputeri să reunească familia despărțită din cauza orgoliilor prea mari. Ani în șir, bătrâna a reușit să o ajute pe Maria Ciobanu. Era o mamă cu sufletul sfâșiat pentru că nu-și putea vedea băiatul din cauza lui Dolănescu. Invitat în emisiunea Teo Show, în anul 2013, Ionuț Dolănescu a mărturisit: "Bunica mi-a spus că mama de cum m-a născut, m-a dat în grija ei. Din păcate, viaţa a făcut că eu să nu cresc alături de mama mea. Părinţii mei s-au despărţit când eu aveam doi ani şi jumătate, iar eu nu am crescut alături de mama mea naturală. Am cunoscut-o mai târziu, dar acum am ajuns să cântăm împreună pe toate scenele din lumea asta", a comentat acesta.

Artista și-a cântat durerea și dorul față de copil în cântecele sale. „Doar o mamă poate ști, ce e dorul de copii” este doar una dintre dintre piesele în care Maria Ciobanu și-a exprimat suferința că nu îl poate vedea și avea lângă ea pe Ionuț Dolănescu. Cu doar câțiva ani înainte de moartea lui Ion Dolănescu pe data de 19 martie 2009, Ionuț a reușit să reunească pe marile scene doi mari artiști ai muzicii populare: Maria Ciobanu și Ion Dolănescu.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro