Vedeta de la Alhambra, Alla Baianova a debutat în adolescență pe Coasta de Azur, a a fost regina romanțelor românești în România interbelică și mult după aceea, fiind comparată cu Edith Piaf pentru timbrul ei special, dar, la senectute, a ales să facă o căsnicie de conveniență și să se mute la Moscova, pentru a-și trăi ultimii ani într-un apartament sărăcăcios din cartierul Arbat...

Alla Baianova (născută Levițchi; 18 mai 1914, Chișinău – 30 august 2011, Moscova) a fost o interpretă de romanțe și de estradă moldoveancă, stabilită către sfârșitul vieții în Rusia. S-a născut în familia interpretului de operă Nicolae Levițchi (care luase numele de scenă „Baianov”) și a balerinei Evghenia Skorodinskaia, fiica generalului Aleksandr Skorodinski. Leviţchi provenea dintr-o mama românca şi un tata rus. Mama, Evghenia, avea şi ea origini mixte, rusești și româneşti. La vârsta de 4 ani, Alla a plecat cu familia în străinătate. S-au stabilit la Paris unde Alla a absolvit o şcoală privată de pe lângă o mănăstire catolică.

A făcut studii muzicale de canto la profesorul Sigismund Zalevschi în anii 1934–1939. A debutat alături de tatăl său în cafeneaua Armenonville din Cannes la vârsta de 13 ani (după alte surse, debutează în restaurantul caucazian Kazbek din Paris). Din 1930 până în 1937 a cântat la numeroase restaurante din Chișinău, după care a lucrat la Teatrul Alhambra din București. A continuat să cânte în localurile bucureștene până în 1964. A avut turnee în mai multe țări ale lumii, printre care Franța, Germania, Iugoslavia, Grecia, Israel, Polonia, Uniunea Sovietică. În 1989, se mută la Moscova, într-un apartament modest din Arbat. În Moscova, deși era la o vârstă înaintată, continuă să cânte la concerte și colaborează cu interpreți locali celebri, ca David Așkenazi, Viktor Friedman, Mihail Aptekman. A făcut parte din juriul concursului rusesc de romanțe „Romansiada”. La 18 mai 2009, a susținut un concert jubiliar în Opereta din Moscova, cu ocazia împlinirii a 95 de ani.

Viața ei sentimentală a fost una tumultuoasă. Alla Baianova s-a căsătorit de trei ori. Primul soț a fost George Ipsilanti (1906–1994), conducător artistic al ansamblului „Piotr Leșcenko”. Au divorțat înainte de 1942. Al doilea soț a fost Ștefan Șendrea (1910–1953), un filantrop român, victimă a represaliilor comunistede după 1948. A treia căsătorie a fost fictivă, înregistrată doar pentru a putea emigra în Uniunea Sovietică. Alla Baianova nu a avut copii.

Numele Allei Baianova a fost celebru în România, în perioada interbelică şi în anii de după război. Cântăreaţa cu timbru deosebit care interpreta într-un stil inconfundabil romanţe ruseşti şi gitane a fost ani la rând cap de afiş în nenumărate spectacole din Bucureşti. În spatele scenei, Alla Baianova a fost o femeie de o frumuseţe deosebită, admirată şi invidiată în egală măsură. DAr, după 1965, continuând să cânte rusește, a fost interzisă de Ceaușescu și,într-un final, a ales să plece în Uniunea Sovietică.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro