Autor al unor melodii de mare succes, grupul vocal-instrumental Phoenix, remarcat prin originalitate, ritm, fantezie, acurateţe, semnatar a două discuri Electrecord, câştigător al Festivalului de muzică uşoară de la Iaşi, a „tăcut” în ultima vreme. Iubitorii muzicii uşoare se întreabă, fireşte, ce se întâmplă cu această formaţie atât de îndrăgită cu nu prea multă vreme în urmă. „Veteranul” şi conducătorul formaţiei este Nicolae Covaci, student în anul al III-lea al Facultăţii de desen de la Universitatea din Timişoara.

Aşadar îl întrebăm:

covaci phoeDe ce Phoenix?

Ne-a plăcut simbolul. Acum, ne place şi mai mult gândindu-ne la perioadele tulburi din viaţa grupului nostru. Oricum, e ca un talisman. Am tăcut o vreme pentru că nu ne mai găseam. Nu prea erau speranţe în reviriment. În decembrie voiam chiar să vindem instrumentele. Acum regret chiar şi gândul acela (firesc la vremea lui).

Încercaţi o nouă formulă?

Formaţia noastră e refăcută. Aşa arată acum: Mircea Baniciu (Arhitectură I) – solist vocal; Kovacs Zoltan (elev, clasa a XII-a) – chitară-bas; Cornel Liuba (Construcţii I) – baterie; Günther Reininger (elev, XII) – pian, orgă; Laurenţiu Butoi (elev, X) şi… eu la chitară solo. Noii noştri colegi sunt puţin dezorientaţi. Le lipseşte rutina (ne lipsea şi nouă, „bătrânilor” formaţiei).


Speri într-un reviriment total? Mă gândesc că laitmotivul vostru ar fi, deocamdată, cunoscutul Où sont les neiges d’antan?

Ai dreptate! Phoenix doreşte să revină pe podiumul muzicii uşoare româneşti nu numai într-o haină nouă. Vrem ca stilul nostru să fie total bazat pe esenţa folclorului nostru, în speţă cel vechi, pe care îl studiez în această perioadă. Mă folo-sesc de înregistrări pe bandă ori disc şi, mai ales, de materialul cules de cercul de folclor al Universităţii. Genul de muzică pe care-l vom aborda va fi, aşadar, izvorât din fascinanta muzică populară. Evident, este foarte greu a ni-l însuşi la modul ideal. Phoenix n-a spus încă tot ce poate în muzică. O vom dovedi curând, mai ales că vom avea şi sprijinul Centrului universitar Timişoara care ne-a „titularizat” ca prima lui formaţie.

a consemnat Teodor Bulza
(Viaţa studenţească an XVI, nr. 13 (401) din 31 martie 1971)

Fragment din cartea
NICOLAE COVACI, INTERVIURI (1971 - 2016)
Ediție îngrijită de Alexandru Daneș

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro