Margareta-Caliopi Pogonat (6 martie 1933, Iași – 11 mai 2014, București) a fost o mare actriță a României, parteneră cu un alt mare și sensibil actor, Cornel Coman) și cu o biografie extrem de interesantă, în care cariera strălucitoare s-a împletit dureros cu viața nefericită și iubirile ratate... „Săraca, s-a chinuit ani de zile, 15 ani a făcut navetă la Ploieşti, a fost angajată la Ploieşti până a reuşit să ajungă în Bucureşti. A fost un om care s-a chinuit şi cu căsnicia. Un om chinuit, dar foarte talentat“, a declarat Mitică Popescu. 

Tatăl, Alexandru Pogonat (fiul lui Petru Pogonat, om politic, primar al Iașiului), a fost jurist, ofițer și poet, care a pierit în Al Doilea Război Mondial în prima linie atunci când armata română a trecut Prutul. Mama sa a fost o actriță cu ascendență grecească, se numea Anastasia Ferichidis și avea numele de scena Sia Ferichide-Botez. Alexandru Pogonat nu a fost căsătorit cu mama Margaretei, însă a recunoscut-o drept copilul său. Mama ei a fost o actriţă renumită a acelor vremuri. Când era mică, Margareta Pogonat dorea să se facă medic chirurg, însă datorită mamei sale, a îndrăgit scena.

Margareta Pogonat a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1959. A desfășurat o bogată activitate teatrală (Teatrul de Stat din Botoșani, Teatrul Național din Iași, Teatrul de Stat din Ploiești, Teatrul Nottara) și cinematografică (debut în 1957 în „Pasărea furtunii”, regia Dinu Negreanu, alături de Mircea Albulescu, Ştefan Ciubotăraşu, Paul Sava, Costache Antoniu şi Fory Etterle). Primește Premiul ACIN de interpretare în 1972 („Drum în penumbră” , regia Lucian Bratu) și 1973 („Zestrea”, regia Letiția Popa și „Dragostea începe vineri”, regia Virgil Calotescu). Margareta Pogonat a cucerit publicul pentru interpretarea din filmul „Actorul și sălbaticii”, în care a jucat alături de Toma Caragiu. A putut fi admirată și în seriile de succes „Pistruiatul” sau „Lumini și umbre” și în alte zeci de filme. Mai puţin se ştie că, în 1972, joacă în producţia britanică „Papesa Ioana” alături de Liv Ullmann, Oliva de Havilland şi Maximilian Schell. A avut și o consistentă activitate didactică după 1990 la două facultăți particulare - Spiru Haret și Universitatea Ecologică, la care a predat Actoria. Margareta Pogonat a lucrat şi ca regizor, punând în scenă spectacole precum „Cineva are să vină“ (de Jon Fosse), „Caii la fereastră“ (de Matei Vişniec) şi „Gustul mierii“ (de Shelagh Delaney).

În „Pistruiatul”, interpreta rolul mamei protagonistului, jucat de copilul Costel Băloiu. „La vremea respectiva eu eram doar un copil, dar doamna Margareta Pogonat a fost pentru mine ca o mama si nu doar in film. Cand nu filmam, era foarte grijulie cu mine. Tot timpul imi aducea sandvisuri facute de dansa. Inainte sa incepem sa filmam, imi dadea multe indicatii actoricesti, de care tineam cont. Sa stiti ca alaturi de dansa si de domnul Vistrian Roman am simtit ca parca traiesc intr-o familie in adevaratul sens al cuvantului. Mai ales ca domnul Roman semana leit cu tatal meu natural”, a explicat Costel Băloiu, cu emotie in glas.

În viața privată, a fost o finnță sensibilă și extrem de discretă. A suferit enorm din dragoste dar nu a lăsat ca asta să transpară pe scenă sau pe ecran. Nu a avut deloc o viață ușoară. A făcut naveta 15 ani, de la Iași, unde locuia, la Ploiești, unde fusese angajată la teatrul local, până să ajungă actriță în București. S-a căsătorit tânără și a divorțat. Maria-Anca Rusescu este unica fiică a actriței, rezultată din această primă relație nefericită. A trăit apoi o dramatică poveste de iubire cu partenerul ei, Cornel Coman, din filmul „Drum în penumbră“ (1972). Povestea s-a frânt crunt: actorul a plecat subit în altă lume, la numai 44 de ani.

Cornel Coman s-a născut în anul 1936, în satul Livezile, azi situat în județul Vrancea. A urmat Liceul „Unirea” din Focșani. În anul 1963 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (IATC), la clasa profesorului Constantin Moruzan. Își începe cariera actoricească pe scena „Teatrului de Stat” din Brașov, pe care o continuă cu strălucire la Teatrul Bulandra din București. Debutează pe marele ecran în 1966 în pelicula „Un film cu o fată fermecătoare” (regia Lucian Bratu, cu Margareta Pâslaru, Ștefan Iordache, Marin Moraru), relevând un stil de joc elegant, calm și destins, care îi va influența ulterior cariera artistică. Chipul său particular, de o fotogenie luminoasă, ca și siguranța gestului dramatic, schițat cu laconism, dar bogat în tonalități expresive, îi asigură marele succes de care s-a bucurat, fiind unul dintre cei mai solicitați actori români de film, cu roluri de primă mărime. 

Despre Cornel Coman, actorul Ion Besoiu scria în Revista noastră, apărută pe 9 martie 1981, următoarele: „A fost actorul și omul care a străfulgerat scena și ecranul românesc cu o lumină specială, aproape unică în melancolia ei. Ceva ce semăna cu amurgurile din Vrancea atât de dragă lui și atât de des evocată în conversațiile fugare sau lungi de-o noapte cu colegii și prietenii. A fost actorul care s-a prăbușit pe scenă ca un albatros pe nava pe care o iubea… A fost o pasăre cântătoare rară, care a zburat din pomul constelației noastre prea devreme, dureros de devreme.” O boală necruțătoare l-a răpus la numai 44 de ani, într-un moment de mare succes în cariera artistică și în plină putere de creație.

In ciuda diferentei de varsta, Margareta Pogonat a trait o tumultoasa poveste de dragoste si cu actorul Geo Costiniu, mai tânăr ca ea cu 17 ani. Considerat unul dintre cei mai frumosi actori romani, Geo Costiniu a avut in tinerete un succes nebun la femei, multe dintre cuceriri fiind colege de scena cu el. „Am fost ca două steluţe care, încet-încet, s-au îndepărtat... până când nu s-au mai văzut...", a povestit actorul la un moment dat despre relația lui cu Margareta Pogonat.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro