Daniela Vlădescu s-a remarcat în anii 80 drept o excelentă soprană, frumuseţea ei exotică venind în completarea calităţilor artistice. În aceste condiţii, era imposibil să nu fie remarcată şi de Nicu Ceauşescu, cu care a avut o relaţie solidă, până în vara lui 1989, când a decis să se despartă de acesta, din cauza modului în care o trata. Şi totuşi, Daniela a declarat într-un interviu pentru revista Tango că ar fi mers până în pânzele albe pentru Nicu, fiind unul dintre puţinii oameni care l-au vizitat în acele momente grele pentru el.  După ce a depăşit perioada dificilă de după 1989, când nu mai era deloc băgată în seamă din pricina relaţiei cu Nicu Ceauşescu, Daniela Vlădescu şi-a refăcut, în timp cariera, a scris o carte în care a explicat controversata sa relaţie şi, apoi, a devenit directoarea Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, din Constanţa.

Născută pe 10 decembrie 1956, la București, este o cântăreață de operă și operetă și interpretă a unor piese aparținând unor multiple alte genuri muzicale (precum muzică de jazz, vocal simfonică, romanțe, muzică ușoară și altele), ocazional chiar și actriță.A înregistrat coloana sonoră a filmului „Gloria nu cântă”, acesta nefiind însă singurul contact în domeniul cinematografiei întrucât în 1983 a interpretat un rol în filmul „Ochi de urs”, în regia lui Stere Gulea.

În perioada 1963-1975, Daniela Vlădescu a studiat la Liceul de Muzică „George Enescu" din București, apoi și-a continuat studiile muzicale la secția de canto a Conservatorului „Ciprian Porumbescu" (astăzi cunoscut după redenumirea sa ca Universitatea Națională de Muzică București), unde s-a perfecționat cu două soprane de marcă, profesoaree ei Arta Florescu și Eugenia Moldoveanu. În 1979, fiind încă studentă la Conservator, devine membră a Teatrului Muzical din Brașov, unde va fi solistă până în 1985.

Începând cu 1985, în urma unui concurs de admitere, Daniela Vlădescu va face parte din ansamblul de soliști ai Operei Naționale București, poziție deținută până în 1993, când face trecerea la genul operetei și devine angajata Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian", cu care va efectua numeroase turnee în țară și în străinătate. Repertoriul de operă și operetă (respectiv musical) al sopranei său cuprinde, printre altele, roluri de prestigiu, așa cum sunt: Adela (din Liliacul de J. Strauss), Adina și Gianetta (din Elixirul dragostei de Donizetti),Cio Cio San (din Madama Butterfly de Puccini), Franzi (din Sânge vienez de același J. Strauss fiul), Gilda (din Rigoletto de Verdi), Maria (din West Side Story de Bernstein), Mi Tsu Ti (din Marco Polo de Tán Dùn), Stasi (din Silvia de Kálmán), Susanna (din Nunta lui Figaro de W.A. Mozart), Violeta (din Traviata, de Verdi) și multe altele.

Cea mai controversată parte a biografiei sale este relația cu fiul favorit al fostului cuplu prezidențial. Daniela l-a cunoscut pe Nicu Ceaușescu la Festivalul Tineretului de la Moscova și efectiv s-a îndrăgostit de el, deși acesta era departe de a putea susține doar o relație monogamă, între iubitele lui figurând multe alte femei frumoase, precum Donca Mizil, Nadia Comăneci sau Janina Matei. În 1989, s-a despărțit de el, dar pe 22 decembrie Nicu a fost arestat atunci când se îndrepta spre București în automobilul condus de Daniela Vlădescu... „Atunci când un prieten are nevoie de tine te duci să fii acolo. Am fost singurul om care a putut să fie acolo, la Sibiu, care a lăsat totul în Bucureşti şi a plecat. Nu mi-a fost frică de nimic. E şi o inconştienţă, dar... (...) Mi-a spus că este singur şi că dacă pot să vin să stau cu el acolo... Ştia ce se întâmplă, dar nu conştientiza finalul. A fost convins că vine acasă şi găseşte tot Comitetul Central acolo şi... lucrurile se vor schimba, ai lui vor fi înlăturaţi, cineva le va lua locul şi va fi mai bine... Îşi cunoştea foarte bine părinţii şi ştia că nu sunt atât de răi pe cât s-a spus.”

Daniela Vlădescu recunoaște că s-a mai îndrăgostit „...Da, dar mereu de persoana nepotrivită. El /Nicu Ceauşescu/ n-a fost singura persoană care m-a făcut să sufăr. Toţi m-au făcut să sufăr, toţi! Din cauza altruismului şi din cauză că pun persoana celuilalt mai presus de orice. Raţional, aş vrea să mă schimb, dar nu pot. Sunt şi oameni care s-au îndrăgostit de mine şi care mi-ar fi făcut o viaţă frumoasă, dar... dacă n-am putut să-i iubesc... De obicei, raţiunea merge înainte, dar eu nu pot... dacă nu-i iubire... Iubirea e o flacără... să simţi nodu-n gât şi... asta-i iubirea! Altfel, e o prietenie şi... atât! A iubi înseamnă de foarte multe ori să suferi. În general, în iubire unul iubeşte şi altul primeşte ”.

În cartea ei autobiografică, Daniela Vlădescu a încercat un soi de reabilitare a fostului iubit: „„Atunci îmi era ruşine să mărturisesc şi părinţilor că mă întâlneam cu fiul cel mic al lui Ceaușescu Acum 25 de ani, drept răsplată pentru o aşa «relaţie» am fost obligată să renunţ la ce iubeam atât de mult: la cariera mea în televiziune şi pe scenele teatrelor din ţară. Dar iubeam şi nu îmi păsa. Descoperisem că un om, pe care toţi îl condamnau, era de fapt un copil mare, înspăimântat, neînţeles, sensibil. Recita din Eminescu, Nichita Stănescu şi Adrian Păunescu, cunoştea la perfecţie istoria acestui neam, era patriot şi avea nevoie de un prieten adevărat. Asta am fost eu pentru Nicu, din 1985, când la Moscova m-a chemat să stăm de vorbă. Şi chiar dacă e greu de crezut, doar am stat de vorbă nopţi la rând, el povestindu-mi despre zbuciumul lui, despre relaţiile cu părinţii şi prietenii, cu lacrimi în ochi şi cu revelaţia că am cunoscut un om deosebit“...

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro