Mircea Baniciu, faimosul cantautor, membru fondator al trupei Pasărea Colibri dar și fostul solist vocal al formației Phoenix, de meserie, însă, arhitect, a împlinit pe 31 iulie frumoasa vârstă de 73 de ani. Tatăl cântăreței Ana Baniciu a fost capabil să se reinventeze de mai multe ori.

A început să cânte la 7 ani, studiind pianul până la 14 ani, când a hotărât să se apropie de studiul chitarei. Prima apariţie a fost pe scena Teatrului German din Timişoara, unde cânta folk, interpretând melodii preluate de la Donovan, Bob Dylan, Simon & Garfunkel, dar şi primele compoziţii proprii. Pentru scurt timp a făcut parte din trupa Clasic XX. Ulterior a apărut din nou singur pe scena clubului PM6 din Timişoara, unde din când în când cânta trupa Phoenix, rămasă fără solist vocal după plecarea în străinătate a lui Moni Bordeianu. Aici a fost văzut de Bela Kamocsa (pe atunci basist la Phoenix), care i-a recomandat lui Nicu Covaci să-l asculte. Practic, Mircea Baniciu s-a lansat în muzică la începutul anilor ’70, atunci când a devenit solist vocal al formaţiei rock Phoenix.

În primul an de facultate, când era student la Arhitectură, a fost cooptat în trupa Phoenix ca solist vocal, eveniment care i-a schimbat în mod fundamental cursul vieţii. Intrarea sa în trupă a avut loc în 1971, iar în 1972, Nicu Covaci i-a cooptat pe Josef Kappl şi Costin Petrescu, creându-se astfel nucleul de bază al trupei care avea să lanseze celebrele melodii "Nunta", "Negru Vodă", "Mugur de fluier", "Andrii Popa". Au urmat şapte ani ani împreună cu grupul Phoenix, timp în care au fost imprimate patru albume: "Cei ce ne-au dat nume" (1972), "Meşterul Manole" (1973), "Mugur de fluier" (1974), "Cantafabule" (1975). În 1975, înainte de înregistrarea albumului "Cantafabule", în locul lui Costin Petrescu, la tobe a apărut Ovidiu Lipan Ţăndărică.

În 1977, pe 31 mai, colegii săi din trupa Phoenix - Nicu Covaci, Ovidiu Lipan, Josef Kappl și Erlend Krauser - părăsesc ţara, trecând frontiera ilegal, ascunşi în boxele Marshal ale instalaţiei de sunet pe care Nicu Covaci dorea să o transporte în Germania. Mircea Baniciu, rămas în ţară, continuă cariera muzicală şi în 1979 înregistrează primul EP, care conţinea piese precum "Hanul ulciorului nesecat", "Călătorie", "Dacă ai ghici" şi "Joc".

În 1977, aflat la o răspântie existențială după fuga colegilor săi din ţară, a început o carieră solo şi a lansat patru albume de mare succes. Primul disc "Mircea Baniciu", EP, 1979, a fost înregistrat în Televiziunea Română, artistul aflând ulterior că s-a luat decizia ca Electrecord să scoată pe piață acest disc. La începutul anilor '80 a apărut pe piață și „Tristeți provinciale”. A apărut de fapt fără titlu, întrucât titlul propus de artist fusese respins de autorități pe motiv că „în acea perioadă nu era voie să fii prea trist”. Albumul a fost cunoscut de public mai degrabă ca „Albumul galben”. Acest disc avea să aducă și primele hituri marca Mircea Baniciu, printre care „Eșarfa în dar” și „Vara la țară”.

În 1984 lansează albumul „Ploaia”, cu piese precum Scrisoare de bun rămas, Ploaia, Marea, Magazinul de vise. Urmează „Secunda 1”, în 1989, cu piese ca Frunza, La-nceput de drum, Secunda cea fără de batrînețe și fără de moarte, iar în 1991 „Secunda 2” cu piese precum Himera, Pisica neagră, Dealul cu dor sau Întoarcerea la Orient.

În 1990 începe din nou să cânte alături de grupul Phoenix în primul concert al grupului după '90 la Palatul Copiilor din București. Totuși, adevărata revenire a grupului Phoenix în fața publicului român avea să se producă la festivalul Rock '91, unde Phoenix cântă în fața a aproximativ 70.000 de spectatori. Participă de asemenea la un turneu național cu Phoenix, și merge în Germania pentru a înregistra câteva piese alături de ceilalți membri ai grupului, care vor apărea pe albumele SymPhoenix/Timișoara și Aniversare 35.

În 1992 părăsește grupul Phoenix din cauza unor divergențe cu liderul trupei, Nicu Covaci. În decembrie 1992, în timp ce Phoenix cântă în București cu un alt solist vocal, Mircea Baniciu cântă la Râmnicu Vâlcea într-un concert cu ocazia Crăciunului. În mod spontan, vin alături de el pe scenă Florian Pittiș și Mircea Vintilă, și cei trei cântă împreună. La sfârșitul spectacolului, Florian Pittiș anunță că a creat formația Pasărea Colibri. Ulterior, cei trei se reîntâlnesc în mai multe spectacole și păstrează aceeași formulă, care are un neașteptat succes la public. Hotărăsc să-l coopteze și pe Vlady Cnejevici (ex-Compact) și să continue activitatea cu Pasărea Colibri.

În 2002 Mircea Baniciu revine în Phoenix, cu ocazia spectacolului aniversar „Phoenix - 40 de ani” (octombrie 2002). Ulterior, continuă activitatea concertistică cu grupul Phoenix, iar în 2005 grupul scoate pe piață un nou album - „Baba Novak”. Concertul de lansare a noului disc, susținut în octombrie 2005 la Sala Palatului, avea să se transforme într-un DVD cu același titlu. În această perioadă, Phoenix susține turnee de promovare a noului disc în câteva orașe din țară, iar în 2006-2007 participă la toate marile festivaluri din România - Stufstock, Peninsula, Motorrock.

Simțindu-se marginalizat de vechea sa trupă - nici măcar nu a fost invitat atunci când membrii istorici ai formației Phoenix au fost decorați de Președintele României! - după destrămarea Păsării Colibri și-a continuat aproape exclusiv cariera solo. Totuși, cu noua versiune a Păsării Colibri (alături de Mircea Vintilă, Nicu Alifantis și Alexandru Andrieș) a revenit pentru două concerte antologice (din ciclul „Tandrețuri pentru femei cu cei patru Corifei”).

În ceea ce privește biografia sa sentimentală, pe care întotdeauna a ținut să nu și-o facă publică, prima oară Mircea Baniciu a fost căsătorit cu actriţa Diana Gheorghian, timp de patru ani. Din relația cu o altă femeie, Adina, a rezultat un copil, Ana Baniciu (născută pe 28 ianuarie 1993) şi ea cântăreaţă de succes azi. Ana a studiat la Colegiul German, apoi la SNSPA, începând să studieze pianul când era copil, după ce a primit instrumentul de la tatăl ei. A intrat, când era adolescentă, în LaLa Band, apoi a jucat în serialul "Pariu cu viaţa" (2011) şi în "O nouă viaţă (2014) şi ''Generaţia LaLa: de la serial la fenomen'' (2012). A apărut în show-urile "Asia Express", "Te cunosc de undeva", şi pe coloana sonoră a filmului "Faci sau taci", în regia lui Iura Luncaşu.

Căsătoria lui Mircea Baniciu cu Diana Gheorghian (mai tânără cu 11 ani) a avut un asemenea impact asupra artistului, încât, pentru o lungă bucată de vreme acesta nu mai voia să audă de Starea Civilă, după cum însuşi a mărturisit mai târziu. Diana Gheorghian s-a recăsătorit cu scenograful Mircea Tofan și a devenit mama unei a doua fetițe, Sașa, medic astăzi. Din păcate, Diana a plecat dintre noi în mai 2022.

Diana Gheorghian descindea pe jumătate dintr-o familie grecească (străbunicul din partea tatalui se numea Donos). Din partea mamei, bunicii erau vranceni, zona unde si-a petrecut copilaria alaturi de sora mai mica cu sapte ani Raluca, in locuri mirifice, intr-o zona montana situata intre Vrancea si Covasna, plaiul Lepja - Soveja. Tatal chirurg si mama farmacista la Spitalul Militar din Bucuresti doreau ca fiica lor sa le calce pe urme, dar Diana, dupa ce urmase timp de 10 ani o scoala de arte plastice, cate patru ore pe zi, adora pictura impresionista si era pasionata de ptroza lui Mircea Eliade si poezia lui Lucian Blaga, drept pentru care se hotaraste sa dea la teatru si intra pe primul din cele trei locuri la care candidasera 360 de tineri absolventi de liceu. Au intrat in anul acela, alaturi de ea Natasa Raab si Anda Calugareanu. In primul an de facultate traieste prima mare dragoste alaturi de Mircea Baniciu. Debuteaza in filmul „Acordati circumstante atenuante”/1984 de Lucian Bratu, la 24 de ani in „Raliul” interpreteaza rolul unei soferite, conduce, fara cascadori sau dublura, masina de raliu alaturi de Constantin Diplan, desi nu avea carnet de conducere si invata sa sudeze. Rolul principal Doina, oferit de Dan Pița in 1988 in drama „Rochia albă de dantelă” (în care a jucat alături de Claudiu Bleonț) ii aduce un succes deosebit (Premiul UCIN. 1991).

În 2005, Mircea Baniciu devine din nou tată, având un băiat, Victor, cu noua lui iubită, Alina Nemeș, însă abia în 2014, la aproape 65 de ani, se decide să o ia în căsătorie. La vremea respectivă, mirele purta în biserică un costum negru, cămașă albă și papion roșu. „A fost o cununie frumoasă, un eveniment despre care tata nu a vrut să se afle. Nu mai este el la vârsta la care să facă mare tam-tam. A fost o petrecere în familie”, declara, la vremea respectivă, Ana Baniciu, fiica artistului.

Ceremonia religioasă a fost urmată de o petrecere la un restaurant discret din Corbeanca, iar majoritatea invitaţilor, circa 70 de persoane, s-a conformat dress code-ului impus, sacou şi papion. Petrecerea, la care au fost prezenţi Teo Trandafir, Zoli Toth (ex-Sistem), Mircea Ciurdar, dar şi colegii de scenă ai mirelui, Teo Boar, Vladi Cnejevici şi Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, a fost una foarte… folk, animată de simpaticul Gyuri Pascu . Distracţia s-a încins “bătrâneşte” în mijlocul zilei şi nu a durat până în zori, ci doar puţin după miezul nopţii. Superstiţioasă din fire, mireasa i-a interzis lui Baniciu să se apropie de microfon până la 12 noaptea, ca să se spargă ghinionul. La finalul chefului, nici nu s-a strigat darul şi nici nu s-au înmânat plicurile, căci mirii nu au acceptat sub nicio formă bani, ci doar cadouri...

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro