A fost Margareta lui Bulgakov, Ersilia Drei a lui Pirandello sau Dama cu camelii a lui Dumas... Marea actriță Valeria Seciu împlinise - pe 1 august 2022 - vârsta de 83 de ani, celebrată de lumea artistică dar, în viața de zi cu zi, într-o mare singurătate mundană (încheiată discret pe 6 septembrie 2022). Își pierduse de multă vreme soțul, fabulosul actor Octavian Cotescu (de care se îndrăgostise fiindu-i studentă), iar fiul lor, Alexandru Cotescu, se retrăsese din lumea cotidiană într-un spațiu plin de sacralitate, la Mânăstirea Vatoped, pe Muntele Athos.
După ce a terminat facultăţile de Construcţii şi Teologie, Alexandru a decis să-și dedice viața lui Dumnezeu și a ales să trăiască printre călugări, luând numele de Daniil. În mănăstire a tradus din greacă în româna mai multe cărţi din scrierile sfinţilor părinţi. De altfel, el se numără printre traducătorii celei mai recente ediții românești a culegerii de texte teologice „Everghetinos” („Binefăcătoarea”). În plus, el se ocupă și de toate lucrările de reconstrucţie ale așezământului. „Sunt oameni care caută foarte mult, oameni care caută puţin, oameni pe care îi aduce Dumnezeu, oameni pe care îi aduce Maica Domnului fără tulburări fără îndoieli. Şi eu cam aşa am păţit. Pe mine m-a adus fără să caut prea mult”, a declarat Părintele Daniil, într-un interviu.
Celebra sa mamă se luptă acum cu singurătatea și cu suferințele specifice unei vârste înaintate dar și-a păstrat în privire acea sclipire unică din anii săi de glorie. Valeria Seciu s-a născut la 1 august 1939 la Bucureşti într-o familie de oameni obișnuiți. Încă de la vârsta de 6-7 ani, fetița asculta fascinată asculta lpiese de teatru radiofonic, iar mai târziu a avut ocazia să meargă la spectacolele Teatrului Municipal (viitorul teatru „LUcia Sturdza Bulandra”, după numele figurii legendare care l-a condus încă de la înființare, după cel de Al Doilea Război Mondial).
După absolvirea liceului, după ce a picat de două ori examenul de admitere la Facultatea de Istorie, s-a pregătit cu marea actriţă Liliana Tomescu, iar în perioada 1960-1964 a frecventat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, la clasa profesorului A. Pop Marțian, care-l avea ca asistent pe nimeni altul decât Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soț. Printre colegii săi de promoție s-au numărat viitori actori ai celei de-a doua Generație de Aur, precum Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Mariana Mihuț, Rodica Mandache, Virgil Ogășanu.
La terminarea facultății, după un stagiu de doi ani la teatrul din Cluj-Napoca, Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului Național din București, în rolul Veronicăi Micle în spectacolul „Eminescu” de Mircea Ștefănescu, în regia lui Sică Alexandrescu. Partener de reprezentație i-a fost , în rolul lui Eminescu, Ion Caramitru. Până în 1977, a făcut parte din trupa Naționalului bucureștean, după care a trecut la Teatrul Mic, condus atunci de Dinu Săraru și devenit fenomenul teatral al perioadei. Aici, a interpretat marile roluri care au făcut-o celebră, majoritatea în spectacole regizate de Cătălina Buzoianu: Ersilia Drei din „Să-i îmbrăcăm pe cei goi” de Luigi Pirandello, Margareta din „Maestrul și Margareta” după romanul cu același titlu al lui Mihail Bulgakov sau Marguerite Gauthier din „Dama cu camelii” a lui Alexandre Dumas. După 1989, Valeria Seciu a înfiinţat una dintre primele trupe independente, Teatrul Levant, unde a colaborat cu regizoarea Cătălina Buzoianu, la spectacolul ”Pelicanul”, după August Strindberg, o piesă montată într-un spaţiu neconvenţional, într-un depozit al Sălii Dalles (1995).
Valeria Seciu a jucat şi zeci roluri în filme: după debutul din anul 1964 în „Casa neterminată”, de Dimos Rendis, regia Andrei Blaier, s-a aflat în distribuţia unor pelicule ca „Asediul”, de Corneliu Leu, regia Mircea Mureșan (1971), „Un august în flăcări” (1974), „Casa de la miezul nopții”, după un scenariu de Fănuș Neagu, regia Gheorghe Vitanidis (1976),, „Înainte de tăcere”, de Alexa Visarion, regia Alexa Visarion (1978) sau „Clipa”, de Dinu Săraru, regia Gheorghe Vitanidis (1979).
Ăn anul 2015, a fost decorată de către Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta în numele Majestăţii Sale Mihai I al României, cu decoraţia regală „Nihil Sine Deo”, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Castelul Peleş.
Valeria Seciu s-a îndrăgostit, încă din timpul studenţiei de profesorul său, Octavian Cotescu *mai mare cu opt ani ca ea), cu care s-a căsătorit după absolvirea Institutului de Teatru. În anul 1968, s-a născut fiul lor, Alexandru, care a absolvit două facultăţi, iar începând cu anul 2000 a ales să-l slujească pe Dumnezeu, devenind călugăr la Muntele Athos, sub numele de Monahul Daniil. Octavian Cotescu a trecut la Domnul în 22 august 1985, la doar 54 de ani, probabil în urma unui AVC provocat de stresul profesional intens, iar de atunci Valeria Seciu a ales să nu-şi mai refacă viaţa cu un alt bărbat...
După ultima sa apariție pe ecrane, în filmul „Roxanne', din anul 2013, Valeria Seciu s-a retras complet din viața publică. Singura ei apariție în public de atunci a avut loc în iulie 2015, când a primit o stea pe aleea actorilor din Piața Timpului din Capitală. Celebra actriță mai putea fi văzută din când în când la Biserica Stavropoleos din centrul Capitalei. „Micuță, fragilă, ca o umbră, stă mereu într-un colț. Parcă încearcă să fie invizibilă pentru cei din jur. Boala și singurătatea au dărâmat-o pe doamna Seciu și mulți nici nu o recunosc”, a povestit o credincioasa ce merge frecvent la respectivul lăcaș de cult
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro
Povestea minunatei Valeria Seciu sau „Maestrul și Margareta” pe viu, urmată de o teribilă singurătate
- Detalii
- Lara Bobescu
- Arte