Alături de Stela Popescu, Rodica Popescu-Bitănescu și Paula Rădulescu, Cristina Stamate a fost o mare divă a teatrului de revistă din România. Plină de vervă și dezinvoltă, actrița a jucat în sute de reprezentații cu casa închisă.

Născută pe 8 februarie 1946 la București, era fiica actorului Cristian Stamate și a Cătălinei (născută Rusu), S-a măritat din dragoste la vârsta de nici 20 de ani în 1966 cu actorul Dan Ivănescu, fiind căsătorită cu acesta timp de 11 ani, până la cutremurul din 4 martie 1977. După aceea, a început o relație în 1979 cu Zanfir Pop, care a durat 20 ani, până la decesul partenerului ei pe 30 decembrie 1999.  Actrița i-a supraviețuit acestuia 18 ani, până pe 27 noiembrie 2017, când a fost răpusă de un accident vascular cerebral.
Într-un interviu pentru Formula AS acordat Diei Radu în 2009, actrița mărturisea: „Am avut mereu noroc. Jocurile sunt făcute de Sus, noi doar ne potrivim în ele. La balet, de exemplu, m-a înscris o vecină. Iar la teatru, am ajuns mulțumită fraților mei. Cel mare m-a dus de mică să văd spectacole cu marii actori de atunci, iar cel mijlociu mă lua cu el la Operă, unde juca roluri de copil și mă lăsa să stau în fosă.(...) Apoi, dupa terminarea Institutului de Teatru, am fost repartizată la Teatrul Dramatic din Arad. După vreo doi ani, ei s-au gândit să facă și un spectacol de revistă, ca să mai crească încasările teatrului, pentru că ăsta e un gen foarte iubit de public. Am jucat și eu și am avut un succes remarcabil. Ceva ieșit din comun. Am devenit vedetă peste noapte. Nu mai puteam ieși pe stradă fără să fiu recunoscută, mă invitau profesorii la orele de dirigenție, mi se ceda locul la coadă la cinematografe. Am simțit gustul succesului adevărat. Îmi spuneam că nici în douăzeci de ani, la București, n-o să am atâta succes cât aveam atunci, acolo. Și totuși, mi-am luat inima în dinți și am încercat să mă întorc în Capitală, că aici era familia mea. Dar teatrele erau închise, eram în plina epocă ceaușistă. Si posturi libere nu erau decât la teatrul de papusi sau la teatrul de revistă. Nu știam ce să fac, ce să aleg. M-am dus la Andrei Șerban, din trupa căruia făcusem parte. „-Ce să fac, Andrei?". Și el mi-a răspuns foarte înțelept: „Teatru nu faci nici într-o parte, nici în cealaltă, dar, la revista, poți să ajungi vedetă”. Hahaha! Nu-mi pare rău că am ales asta, cred că fibra mea interioară era de la început pentru teatrul de revistă. De aia m-am lipit așa de bine de genul ăsta. Publicul simte mai bine lucrurile și, cumva, te alege, te recunoaște. Făcusem șase ani de școală de coregrafie, dansul nu era pentru mine un mister, am ureche muzicala și pot cânta foarte bine și, în plus, eram actriță de comedie declarată din start. Aveam deci toate atuurile. Pentru mine, a fost floare la ureche să joc genul acesta”.

A urmat Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa regizorului Alexandru Finți și, mai apoi, a Sandei Manu. La Teatrul „Tănase” a jucat în foarte multe spectacole, printre care: "Vivat Revista", "Hohote în Herăstrău", "Comedie pe Titanic", "Revista Revistelor", "Vara nu-i ca iarna", "Arca lui Nae și Vasile", "Bufonii regelui", "Dai un ban, dar face", "Idolii femeilor", "Nimic despre papagali", "Poftă bună lui Tănase", "Te aștept diseară pe Lipscani", "Ura... și la gară" , "O seară la revistă", "Scandal în Paradis". De asemenea, Cristina Stamate a jucat și în spectacole pentru Teatrul Național de Televiziune și pentru Teatrul Național Radiofonic, iar pe marele ecran, în "Secretul lui Bachus", un film de comedie din 1984, în regia lui Geo Saizescu,

Inițial, totuși, a vrut să devină medic, apoi avocat, dar viaţa a condus-o către scenă. Acolo, Cristina Stamate uita dezamăgirile trăite şi fericirile pierdute, era o explozie de energie. „Părea că făcuse un pariu cu umorul, să nu se abandonze niciodată unul pe celălalt, nici măcar în momentele în care se împiedica în regrete, iar ochii îi jucau în lacrimi.” S-a căsătorit prima oară la 19 ani „din amabilitate”, aşa cum îi plăcea să spună, pentru că erau de ceva vreme împreună şi cei din jur făceau presiuni. “Mama zicea că de ce nu mă mărit, că-i era frica să nu mă batjocorească vreunul, soacra-mea şi-a dat seama că aş fi tare potrivită pentru băiatul ei şi-mi tot spunea: „Da’ voi nu vă luati, mamă?”. M-am măritat la 19 ani domnişoară, nu făceam parte din categoria celor care se trezesc repede”.

Atunci când a aflat de infidelitatea soţului, a vrut să îi dea o lecţie acestuia. A plecat de la teatru şi s-a dus glonţ la apartamentul conjugal, dar nu oricum. „Eram îmbrăcată într-un costum de clovn, foarte discret, de altfel, în toate culorile. Mi-am pus pardesiul pe deasupra, pentru că aşa cerea anotimpul şi m-am dus acasă. Nu pusese lanţul la uşă, aşa că am deschis foarte simplu cu cheile mele. I-am văzut în aceeaşi încăpere şi am spus „Bună seara!". Că nu au făcut infarct pe moment, este fix treaba lor. Pe atunci fumam, am deschis şifonierul şi mi-am luat un pachet de ţigări, de parcă de asta venisem eu acasă, nu că mă stârnise femeia aia. Apoi am plecat înapoi la teatru să joc. Numai eu ştiu cum am jucat actul II. O vreme am trecut peste infidelitate, pentru că am zis că după 11 ani te mai saturi de persoana de lângă tine, dar apoi am pus punct. Scuzele nu ar fi mers la mine. Nu sunt genul".

Primul soț al Stelei Popescu, cu care Cristina Stamate a fost foarte bună prietenă, a explicat ce s-a întâmplat cu Dan Ivănescu după ce a divorțat de Cristina Stamate. „Pe soțul ei îl cunosc de când era copil, pe strada Sfântul Constantin nr. 7 stătea. Și eu am locuit la această adresă, la unchiul meu, Ion Puican. Era o curte cu 3 apartamente, 3 familii și mai era o familie cu viitorul soț al Cristinei Stamate. El avea vreo 7-8 ani, eram în clasa a-11-a și recitam și spuneam că dau la teatru. Mai târziu, când a venit actor la Teatrul de Revistă, mi-a spus că datorită mie a dat la teatru și m-a impresionat. Mi-a spus că îi plăcea mult să mă audă recitând. Din păcate, au divorțat și el a emigrat în Canada, după care a murit peste 5-6 ani și mi-a confirmat și Cristina când am întrebat-o. Nu era un bărbat neapărat frumos, era mititel. Erau tineri și când ești tânăr ești frumos. Când îmbătrânesti nu mai ești frumos, Cristina era în prim plan. Ea a divorțat de el când avea 30 și ceva de ani”, a spus Dan Puican.

După această dezamăgire, în viaţa actriţei şi-a făcut loc şi o iubire neîmpărtăşită, cea pentru Ştefan Bănică Senior. „Unul dintre primele mele suspine de amor, cred că mă îndrăgostisem într-un fel de Ștefan Bănică Sr , I-am trimis şi o carte poştală la un moment dat. Viaţa a făcut să ne întâlnim şi să jucăm în aceleaşi spectacole şi, într-o zi, i-am mărturisit lui Ştefan”, povestea Cristina Stamate.
„De atunci, ori de câte ori ne vedeam în spectacole, venea lângă mine şi îmi şoptea la ureche <<Vaporul e afară. Când terminăm, te iau şi fugim în lume>>...”

Actriţa Cristina Stamate suferea de insuficienţă mitrală şi cardiopatie ischemică, afecţiuni grave ale inimii. În 2015, la numai două luni după ce a suferit o operaţie pe cord deschis, actriţa a decis să revină pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, în spectacolul „Vivat Revista”, în regia lui Cezar Ghioca. A fost dorința actriţei să joace din nou şi cât mai repede, din dragoste faţă de meserie. Ea a trecut prin trei operaţii de by-pass aorto-coronarian şi i s-a montat o proteză la valva mitrală. Dar a vrut să fie pe scenă până în ultima clipă... Cristina Stamate s-a stins la numai o zi după înmormântarea celei care i-a fost colegă și foarte bună prietenă, Stela Popescu.
 

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro