MINUTUL DE HOLLYWOOD, cu Tudor Petruț

Ne-am fi așteptat ca știrile sfârșitului de săptămână american să fie dominate de situația din Ucraina și de războiul declarațiilor Biden contra Putin. Sau de vreo nouă gafă vice-prezidențială. Și măcar câteva comentarii dezolante despre China organizatoare de olimpiadă cu zăpadă artificială. Sau știri fulminante despre ce personalitate (de dreapta) a fost cenzurată, anulată și înfierată. Nu ne-am fi așteptat la comentarii pertinente despre recentul studiu al universității Johns Hopkins care determină că mult hulita carantină obligatorie nu a produs nici un avantaj în lupta împotriva pandemiei. Sau la informații pertinente despre greva camionagiilor canadieni (că trebuie să aibă și frații din nord “insurecția” lor fară insurectionari) împotriva mandatelor guvernamentale.

Am fost surprinși când o știre despre România s-a răspândit dintr-o dată, prin multe publicații pe internet și până la știrile live ale canalului Newsmax. Așa am aflat despre lansarea cărții “So They Remember” (în traducere ar fi în sensul “ca să nu uite”) a lui Maksim Goldenshteyn, ziarist și publicist din Seattle (statul Washington). În opinia autorului știrii, corespondentul Associated Press la București Stephen McGrath, “cartea își propune să facă lumină asupra rolului României în Holocaust”*. Bazată pe memoriile bunicilor săi care au supraviețuit lagărului Pecera din Transnistria (cunoscut sub numele de “lanțul morții”) în cel de-al doilea război mondial, narațiunea este parte cronică de familie, parte document istoric. Din care reiese că autoritățile române ale vremii au administrat, susține McGrath, “aproximativ 150 de lagăre și ghetouri unde s-a desfășurat un capitol mai puțin cunoscut, dar la fel de sinistru al Holocaustului, unde sute de mii de evrei au fost brutalizați, exploatați și uciși”*.

Așa cum este citat în articol, Goldenshteyn (a cărui familie a imigrat din URSS în Seattle) consideră că ”autoritățile române au făcut progrese în ultimii ani în recunoașterea rolului țării în Holocaust”*. Subliniază însă un alt intervievat, istoricul american de origine română Ștefan Cristian Ionescu (expert în Holocaust în cadrul universității Northwestern) că majoritatea românilor încă mai cred că Holocaustul “este o responsabilitate a Germaniei naziste”*. Adăugând că “sunt încă multe de descoperit despre participarea României la Holocaust”*, în special la ce s-a petrecut în Transnistria.
Publicată în Decembrie de către Oxford University Press, “So They Remember” a lui Maksim Goldenshteyn este deja numărul unu best seller în categoria Historical Russia Biographies pe Amazon.

*Traducerea în limba română prin bunavoință oluzy.com

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro