„Marină şi Asemic”

Despre Lina Stern: Caligraf, fotograf, grafician, ceramist, Lina Stern s-a născut în Ucraina, la Svetlovodsk - oraşul de pe malul cu „apă cristalină”. Arta Linei Stern surprinde prin noutatea unui concept: asemicul sau caligrafia asemic. Timp de opt ani a desenat linii, forme și semne de neînțeles pentru cei din jur, neştiind în ce tipare cunoscute şi-ar putea regăsi această chemare neobişnuită către linii rebele ce luau forme tot atât de rebele. Într-o zi, a descoperit din întâmplare pe Internet un grup de artiști, poeți, dizaineri, muzicieni care pictau în mod asemănător, creând piese unice, imagini experimentale.

„Caligrafia asemică mă ajută cel mai mult să explorez lumea mea, senzuală, în mișcare, în continuă schimbare. Poate fi ca o adiere deasupra unui câmp întins. Alteori, ia formă de litere negre pe hârtie albă. Dar poate lua şi formă circulară, mișcarea începând de la centru către periferie. În orice caz, asemicul are ritm, culoare, mișcare, frumuseţe, informație, senzualitate. Îi simt liniile, literele” - ne mărturisea Lina Stern, într-un interviu recent.

Expunem pe simezele comentator.ro câteva dintre lucrările sale fotografice, sub titlul „Marea Adriatică la Tivat”, precum şi două grupaje asemic, „Muzică Muzică” şi „Sub taine de lut”. Grupajele asemic ale artistei Lina Stern au un tâlc al lor, fiind alcătuite din patru imagini alăturate ce formează un pătrat, în care fotografia se împleteşte cu asemicul, aşezate în diagonală, în mod simetric. Vizionare plăcută!

1) „La Mer Adriatique à Tivat” (Marea Adriatică la Tivat) Tivat, Muntenegru, decembrie 2013

1 620 LINA Tivat2

1 620 LINA Tivat4

1 620 LINA Tivat5

1 620 LINA Tivat6

1 620 LINA Tivat7

2) „Musique Musique” (Muzică Muzică ) Grupaj de patru imagini de caligrafie asiatică

2 620i LINA Musique1

2 620i LINA Musique2

2 620i LINA Musique3

2 620i LINA Musique4

3) „Sous les secrets d'argile” (Sub taine de lut) Grupaj de patru imagini asemic şi fotografie

3 620 LINA Secrets Argile1

3 620 LINA Secrets Argile2

3 620 LINA Secrets Argile3

3 620 LINA Secrets Argile4

Selecţie opere şi prezentare, Marilena Lică-Maşala Paris, 13 iunie 2020

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro