Alexander Hausvater (n. 11 iunie 1949) este un regizor evreu canadian de origine română. S-a născut şi a copilărit la Bucureşti, dar tinereţea şi-a petrecut-o în Israel. Devenit regizor de teatru, a lucrat în Irlanda şi în Canada, dar marele succes l-a obţinut tot pe pământ românesc, după revoluţie, cu două spectacole devenite antologice: „...au pus cătuşe florilor“ (1990) după Fernando Arrabal, şi „La ţigănci“ (1993) după Mircea Eliade.

Astăzi m-am desfătat cu ,,Ce Dacă”, cartea cu 2 povestiri în 5 limbi diferite, semnate Alexander Hausvater, manifeste personale din partea autorului, centrate pe acel ,,eu" care tinde să evadeze din sumbra existență, căutând să scape de suferință, de incomplet și să atingă libertatea teatrală. Am continuat apoi cu minunata carte “Experimentul P.”, cea care m-a copleșit cu desăvârșire.

Ce daca
Alexander Hausvater spune „Teatrul meu este viaţa visată, alternativă“! Cum arta, teatru și frumosul m-au atras întotdeauna, am parcurs cu plăcere această fabuloasă scenă a spectacolului, descrisă într-un mod de o extravaganță febrilă.

“Experimentul P.” are ca scop tragerea unui semnal de alarmă. Piesa urmăreşte povestea unui tânăr selectat într-un experiment de “spălare de creier”, apoi relevă cum prin această utopie poți ajunge să fii “fantomă a realității” și cum bunele intenţii pot aduce rezultate mai mult distorsionate, meschine, inevitabil de dezastruoase.

Alexander Hausvater Experimentul P
Relatarea și focul emoțional transmis prin carte nasc revolte. Pe măsură ce actul în sine înaintează, rămâi în urma scenei, ca un simplu muritor care a înțeles că nu a înțeles de fapt nimic, cu ochii încețoșați într-o mare de resorturi malefice ale fenomenului, pierdut parcă în oaza spectaculosului, neverosimilului, și al deziluziilor.

Spectacolul dezvoltă și un al doilea plan, în care viața interioară a eroului câștigă în emoție, artistul producând trăire pentru a-și elibera sufletul, zguduind natura lui pentru a crea și a însufleți scena.

experimentul P Hausvater
Opera de artă își capătă existența sa relativ independentă, prin transferarea unui conținut sufletesc într-un material dur și concret, aș îndrăzni să spun etern. Printre altele, unele secvențe scenaristice ajung să depășască sumbrietatea demonstrației din spațiul carceral cu episoade intenționat romantice, care dau privitorului de rând posibilitatea unui repiro, pentru a digera tumultul de informație parcurs.

Albumul a fost lansat de Editura Integral și poate fi comandat online de pe www.eIntegral.ro. Lucrarea cuprinde, pe lângă textul spectacolului și imagini din el, păreri ale actorilor despre rolurile lor, un jurnal de bord al pregătirii spectacolului, culegeri din relatările presei și, firește, informații despre regizor.

Cartea îmbină lectura cu tehnologia prin codurile QR care, prin scanarea cu un telefon mobil, fac trimiteri în spațiul virtual către articole, filme, imagini, bibliografie suplimentară etc. Un concept editorial inovativ, marca Integral.

Experimentul P teatru

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro