Mădălina Manole - „Fata cu părul de foc” a muzicii românești - a contrariat pe toată lumea atunci când, pe 14 iulie 2010, în dimineața zilei în care împlinea 43 de ani, a dispărut absurd, în neant. Cariera vedetei, lansată de primul ei soț, compozitorul Șerban Georgescu, intrase într-un con de umbră. Mădălina era depresivă și se pare că nu se afla la prima tentativă de suicid. Recăsătorită cu Petru Mircea, ea avea și un băiețel, în vârstă de un an la momentul petrecerii tragediei, însă familia nu s-a dovedit a fi cea mai bună soluție de ancorare în realitate.


Anca Magdalena Manole, cunoscută ulterior drept „Mădălina” Manole sau, după reclama din anii *90 la un produs de vopsire a părului, „fata cu părul de foc”, s-a născut pe 14 iulie 1967 la Vălenii de Munte, în Prahova. Fiica lui Ion și a Eugeniei Manole provenea dintr-o familie modestă și a avut un frate mai mic cu un an, Marian. Pasiunea pentru cântec o avea de la mama ei, interpretă amatoare de muzică populară. În adolescență, ia lecții de chitară cu folkista ploieșteancă Ana Tetelea Ionescu. La vârsta de 15 ani devine membră a Cenaclului Tineretului Prahovean condus de poetul Lucian Avramescu. Apoi, cântă în paralel în Cenaclul „Flacăra” al lui Adrian Păunescu, împreună cu Ștefania Ghiță, cu care formează duetul „Alfa și Beta”. Ca să ia parte la spectacolele Cenaclului, desfășurate în diferite orașe din țară, cele două fete nu ezită să se urce în tren și să chiulească zile întregi de la școală. Concomitent, Mădălina și-a continuat studiile, frecventând cursurile Liceului de Chimie din Ploiești. De asemenea, a terminat Școala de controlori de trafic aerian Băneasa și a lucrat timp de patru ani în acest domeniu.

Între timp, Mădălina Manole devine cea mai tânără membră a Cenaclului „Serbările Scânteii Tineretului și concomitent colaborează cu diverși interpreți precum Victor Socaciu sau Roșu și Negru. Între anii 1982 și 1985 cântăreața urmează cursurile Școlii Populare de Artă, făcând parte din grupul care i-a avut ca mentori pe Mihaela Runceanu și de Ionel Tudor. Între colegii ei se numără Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Dana Dorian, Gianina Olaru, Carmen Trandafir, Adrian Enache, Nicola, Paula Mitrache sau Miki (viitoarea solista a trupei K-pital).

La finele anilor *80, Dan Ștefănică îi încredințează piesa „Pentru noi nu poate fi alt cer”, care figurează pe coloana sonoră a filmului „Nelu”, în regia lui Dorin Doroftei. Cu acest prilej, interpreta joacă și primul rol într-un film.

În anul 1988, Mădălina Manole îl întâlnește pe Șerban Georgescu prin intermediul lui Costin Diaconescu, un vechi amic care lucra la Radio România. Cei doi artiști colaborează, la scurt timp, din ce în ce mai intens.

În 1991, una dintre piesele Mădălinei, compusă de Georgescu și intitulată „Fată dragă”,]câștiga o imensă popularitate la posturile radio. Notorietatea sa fiind în creștere, interpreta a semnat un contract de management cu Electrecord, iar primul său album de studio a fost lansat sub egida acestei companii. Concomitent avea loc lansarea primului fan-club dedicat interpretei, care era condus de studenții Ciprian Antochi și Claudia Panaite, iar în 1992 erau deschise noi filiale în diverse regiuni ale țării. (Ciprian Antochi va fi cel care, în 2010, va pretinde că artista l-ar fi implorat s-o ajute să comită gestul final.)

Succesul comercial al discului „Fată dragă” a fost consemnat la vremea respectivă inclusiv de revista Billboard.  Materialul discografic din 1993, intitulat „Ei și ce?”, conține opt piese în stilul folk-rock, majoritatea compozițiilor aparținându-i lui Șerban Georgescu. Albumul s-a bucurat de succes în România, iar postul de radio Contact o desemna pe Mădălina „Cea mai bună artistă pop”.

În anul 1994, are loc oficializarea relației dintre interpretă și mai vârstnicul ei partener de viață, renumitul compozitor. La vremea respectivă mariajul celor doi era pus sub semnul întrebării de către presă și fanii cântăreței deopotrivă, Mădălina fiind acuzată că, înainte de toate, avea interese profesionale să se căsătorească cu Georgescu. 

În anul 1997, lansează albumul „Lină, lină Mădălină”. Mădălina Manole devine primul nume al muzicii pop românești care intră în catalogul unui mare producător muzical internațional – Polygram Group (prin Zone Records România). În anul 1997, prezintă alături de Octavian Ursulescu ediția aniversară a Festivalului Internațional „Cerbul de Aur” de la Brașov.

Sucesele artistice au fost, însă, umbrite de unele neînțelegeri conjugale, care au condus la despărțire. După divorț, Mădălina Manole a declarat că „erau momente din zi în care îl adoram și alte momente în care l-aș fi împușcat”.

Ambele familii s-au opus vehement acestei relații. Conform mai multor surse citate de presa vremii, mama lui Șerban Georgescu, de profesie medic, o considera pe Mădălina, fată de muncitori, drept o alegere nepotrivită pentru fiul ei. În plus, examinând o ecografie a Mădălinei, potrivit acelorași surse, ar fi tras o concluzie pesimistă: „-Fata asta nu va putea face niciodată copii!”. Și tatăl lui Șerban fusese medic, director al Spitalului Colțea.

Nici familia Mădălinei nu era deloc încântată, simțind ostilitatea fățișă a mamei lui Șerban Georgescu și, de asemenea, nu agreau ca frumoasa lor fiică să rămână cu un bărbat mai vârstnic cu 15 ani! Un zvon consemnat de presă și confirmat destul de pieziș de parapsihologul consultat de Mădălina ulterior susținea nici mai mult nici mai puțin un fapt foarte greu de crezut, anume că mama acesteia ar fi apelat la vrăjitoare pentru a-și despărți fiica...

Mădălina era extrem de posesivă în relația cu primul ei soț. Între ea și Carmen Rădulescu a fost multă vreme o adevărată rivalitate în muzica ușoara autohtonă. La mijlocul anilor '80, Carmen Rădulescu era pe val cu melodiile compuse de Serban Georgescu. Cântece precum „Nu știu”, „Muzica te cheamă”, „Fericirea are ochii tăi” sau „Nu-i un vis, e dragostea” erau pe buzele melomanilor. Carmen era blondă, frumoasă, interesantă. Legătura ei cu Șerban Georgescu nu s-a limitat a fi doar una profesională, o perioadă Carmen fiindu-i și iubită. Asta doar până când în peisaj a apărut Mădălina Manole…

„Carmen s-a despărțit de Șerban, iar Mădălina era din ce în ce mai apropiată de el. Ea era cântăreața care îi interpreta melodiile și îi luase locul ca artistă în echipa lui. (…) S-a vorbit mult în perioada aceea printre artiști că <<fata cu părul de foc>> l-ar fi influențat pe Georgescu să o scoată de pe radio-uri pe Carmen. Lucru pe care compozitorul, o mare personalitate pe atunci, și cu putere de decizie, l-a făcut! A acționat pe la prietenii din domeniu și a eliminat-o pe fosta iubită din playlist”, au dezvăluit surse din lumea muzicală pentru presă.

Pe Mădălina, Şerban Georgescu efectiv a făcut-o celebră, chiar dacă nu el a fost cel care a urcat-o pe scenă, ci Lucian Avramescu, poetul numit de artistă tatăl ei spiritual: „Am luat-o de mână, avea 15 ani când mi-a adus-o taică-su la Serbările Tineretului de la Sala Sporturilor din Ploieşti şi au urmat 5 ani fantastici pentru ea", îşi aminteştea poetul.

Cel care avea s-o transforme într-o stea, însă, a fost compozitorul Şerban Georgescu, pe care artista l-a întâlnit pe holurile Radioului. Ea avea 21 de ani, el 36, dar aşa a început o relaţie perfectă pe plan artistic. În 1988, compozitorul îi încredințează prima piesă – „Un om sentimental". Dar melodia care avea să-i aducă faima avea să apară trei ani mai târziu şi să dea titlul celui mai cunoscut album al ei, „Fata dragă". În 1994, artista devenea soţia compozitorului - motiv de bârfe interminabile.


După 15 ani de relaţie, în 2002, cei doi decid să divorţeze. Nu au copiii împreună - o mare neîmplinire, iar el ar fi înşelat-o, acesta fiind, de altfel, motivul invocat de Mădălina la tribunal. „Nu poate să mă acuze de nimic concret", declara compozitorul după divorţ." Nu sunt un sfânt, dar niciodată nu am fost vagabond, alcoolic sau violent. Eu n-am ştiut de divorţ decât cu o săptămână înainte. Mi-a pus o hârtie pe masă, apoi şi-a luat bocceluţa şi a plecat. Nu ştiu ce s-a întâmplat. De ce a vrut să-mi dea personal hârtia de divorţ şi nu a trimis-o prin poştă aşa cum se obişnuieşte?", se întreba Şerban Georgescu.

În timp, cei doi şi-au refăcut viaţa sentimentală. După o legătură cu Florina Vidican, Şerban s-a căsătorit şi-a avut o fetiţă din relaţia cu Eniko Bartos. În 2007, la fel ca tatăl și bunicul lui, a murit de inimă şi, potrivit cunoscuților, „s-a stins iubind-o pe Mădălina Manole".
Despărțirea de Șerban Georgescu, cel care i-a marcat decisiv cariera, a transformat pe frumoasa Mădălina drept una dintre cele mai râvnite femei din România. La 35 de ani, cântăreața, deși nu mai era foarte tânără, era extrem de atrăgătoare. În acea perioadă, încurajată de exemplul Loredanei, care strălucise pe coperta celui mai bine vândut număr al ediției române Playboy, Mădălina nu ar fi zis nu unui pictorial în revista Iepurașului cu Papion. A avut două sau trei discuții îm acest sens, însă era indecisă. Invoca vârsta și se temea de eticheta de „Cea mai bătrână vedetă Playboy din România”. De asemenea, apariția ei mai mult dezbrăcată pe coperta discului „Ei și ce?”, cu un deceniu înainte, nu păruse să fie deloc un succes... Discuția a tergiversat câțiva ani și apariția ulterioară pe copertă a Andreei Antonescu a convins-o să renunțe la proiect: „-Ce să caut eu lângă puștoaica asta?!? Sunt deja o babă!”.

Infarctul fostului soț contribuise la depresia vârstei de mijloc. Mădălina simțea deja presiunea vârstei. Lucian Avramescu rememora un episod oarecum similar: „Odată, mi-a dat un telefon și a zis: <<-Nu vi se pare că eu m-am urâțit? Că sunt urâtă?>>... <<-Măi, Mădălina, tu ești nebună? Cum Dumnezeu poți să spui așa ceva, tu ai fost frumoasă și vei muri frumoasă; chiar dacă vei fi de 80 de ani, o să fii o babă frumoasă, cum poți să fii tu urâtă?>>... Povestea asta indica niște căderi sufletești legate de scenă, care i se părea că nu o mai cheamă, că nu mai e în vogă pentru că nu mai e atât de frumoasă", își amintește poetul.

În realitate, Mădălina rămăsese o femeie foarte frumoasă. Și, ca oricărei femei frumoase din show-biz, i-au fost atribuite o sumedenie de legături sentimentale. Unele vor fi fost reale, altele doar simple speculații bazate pe anumite coincidențe din cariera ei artistică.

Gheorghe Gheorghiu o cunoștea pe Mădălina încă din liceu, de pe vremea când aceasta de abia împlinise 15 ani: „Părinții ei mi-au dat-o în grijă și mi-a fost ca o fiică!", susține cantautorul, care i-a fost aproape interpretei inclusiv după căsătoria ei cu Petru Mircea. Al doilea soț al Mădălinei i-ar fi devenit, se pare, partener de afaceri pe litoral, unde ar fi deschis împreună două baruri.

În schimb, lucrurile par mult mai complicate în ceea ce-l privește pe fotomodelul Radu Vâlcan. Mai tânăr cu zece ani ca Madălina, el a fost acuzat de propriul tată - renegat între timp - că ar fi constituit cauza divorțului cântăreței: „Radu s-a iubit cu Mădălina Manole când ea era măritată cu Şerban. Era amantul ei. Pe-atunci, el era manechin, iar Mădălina era o rampă de lansare pentru el. I-am spus de multe ori să o lase în pace, mai ales că femeia era măritată, însă nu m-am mai băgat când am văzut că nu am cu cine să vorbesc. După un an de relaţie, am aflat că Mădălina a divorţat de Şerban Georgescu, iar motivul pentru care au făcut-o a fost chiar Radu", a declarat, pentru presă, Vasile Vâlcan. Se pare că aventura dintre celebra solistă şi pe atunci manechinul Radu Vâlcan se consuma chiar în apartamentul pe care artista şi-l cumpărase pe ascuns, ca să nu afle Şerban Georgescu. „Îşi pregătise terenul. Şi-a cumpărat un apartament în timpul căsătoriei, de care eu habar nu am avut", a recunoscut Şerban Georgescu, înainte să moară. Iar Vasile Vâlcan confirmă: „Radu nu a adus-o pe Mădălina niciodată acasă. Noi am văzut-o doar la televizor. Se iubeau într-un apartament pe care-l avea Mădălina în Bucureşti. După ce a divorţat de Şerban, au mai fost împreună doar câteva luni. Ştiu că el a părăsit-o", a mai afirmat Vasile Vâlcan.

Radu şi Mădălina s-au cunoscut în 2000, la filmările clipului „Când sunt cu tine”. Atunci, Vâlcan era departe de a fi un personaj celebru, el având la activ doar un titlu de cel mai bun manechin din România. Scenariul clipului pe care cei doi l-au filmat implica şi un sărut care, susţin martorii, a fost repetat de mai multe ori, chiar la cererea interpretei.

„Mădălina e într-adevăr o femeie frumoasă şi lumea nu poate decât să comenteze. Poate că mi-ar fi plăcut să fie iubita mea dacă nu era măritată. Oricum, chiar dacă aş avea o relaţie cu ea – ascunsă, aşa cum spun bârfitorii -, să fii convins că nu aş recunoaşte. Nu vreau să-i fac probleme în familie”, spunea, la acea vreme, Radu. Azi, Radu respinge cu tărie această variantă. „Relaţia a fost una strict profesională. Astfel de speculaţii sunt nefondate”, declară Radu.

Mădălina pare să fi fost deschizătoare de drumuri în domeniul relațiilor vedetelor feminine de la noi cu fotbaliștii. Lidia, prima sotie a lui Claudiu Niculescu, fost jucător la Universitatea Craiova și Dinamo, devenit apoi antrenor, a acuzat-o, în 2007, pe Mădălina Manole că ar fi contribuit la ruperea familiei ei. Femeia a dezvăluit presei chiar pe treptele Tribunalului Craiova că e convinsă că solista a avut o relație amoroasă cu fotbalistul.

Informația a fost negată vehement de Mădălina Manole, însă Lidiei nici nu i-a trecut prin cap să-și retragă afirmațiile: „M-a înșelat cu Mădălina Manole, (...). Cum să spună Mădălina Manole că nu-l cunoaște când pe factura de telefon a lui Claudiu apare zilnic și de trei, patru ori numărul ei de telefon de atunci? Claudiu chiar mi-a recunoscut, la un moment dat, câteva dintre aventuri”, a declarat Lidia Niculescu în 2007, conform presei.

Controversatul om de afaceri orădean Adrian Tarău, acuzat în România de trafic de combustibil și spălare de bani în anii *90, ulterior reabilitat, s-a stabilit în Statele Unite, la Chicago. Procurorul Alexandru Lele susținea însă că ar fi plecat din țară cu 6 milioane de dolari!

Asemenea multor artiști ocontemporani, Mădălina a colindat cu spectacole comunitatea românească de peste Ocean și astfel l-a întâlnit, în 2006, pe Tarău, care o admira încă din țară. La Skokie, selecta zonă rezidențială de lângă Chicago, cei doi ar fi întreținut o relație pătimașă, conform unor apropiați între care și Adriana Bahmuțeanu. Corina Chiriac a susținut și ea că afaceristul ar fi cerut-o de nevastă pe Mădălina. Tarău i-ar fi propus inclusiv să-i cumpere o reședință la Monte Carlo, însă artista s-a încăpățânat să creadă că acasă o așteaptă o lungă carieră artistică, așa că, în cele din urmă, s-a reîntors în România. „Este o relație veche, care aparține trecutului, din urmă cu șase ani. Las familia și soțul să-și plângă necazul", a declarat, destul de rezervat, Adrian Tărău în 2013.

„Domnul C” a reprezentat o altă enigmă din viața sentimentală a Mădălinei. Misteriosul personaj a fost și el aproape să devină soțul artistei. Între cele două căsnicii, în 2003, chiar înainte să împlinească 36 de ani, Mădălina mărturisea în presa tabloidă că iubește din nou, fiind însă vorba despre un bărbat din străinătate. 

„Am cunoscut, după divorț, un bărbat, european, despre care pot spune că-l iubesc. Aș vrea să adaug că iubesc și sunt iubită, dar cred că numai prima jumătate e valabilă. Nu știu dacă mi se va răspunde, dar sper în asta. (...)Nu pot să vă spun identitatea sa. L-am numit, pentru presă, Domnul C, de la prenumele său. E la mare distanță de mine, de România, și nu e foarte bogat. Asta mă bucură, că s-ar fi găsit vreun binevoitor să spună că l-am ales special ca să mă ajute în carieră (...) Cred că C nu e pregătit să-și asume o legătura cu o persoană care e cunoscută și apreciată de către semenii săi. Parcă i-ar fi chiar ușor frică. Și asta i se întâmplă și într-o țară de care e străin!", a povestit atunci Mădălina pentru presă. Wowbiz.ro a aflat ulterior că ar fi fost vorba despre un anume „Claus”, născut la Oradea și emigrat în Germania. Acesta ar fi avut și obiceiul să-și filmeze partidele erotice cu vedetele românce, pe listă înscriindu-se, se pare, alte două celebre cântărețe (despre care s-a speculat că ar fi putut fi Alina S. și Andreea A.).

Tatăl Mădălinei Manole a povestit că un alt cântăreț celebru s-a purtat întotdeauna curtenitor cu fata sa, care i-a spus că acesta îi făcea ochi dulci, după cum consemna presa cu ani în urmă. „Mădălina spunea că El se purta frumos. Poate se şi lăuda ea puţin, dar a fost o perioadă când era el în scandal cu Mihaela Rădulescu şi îi făcea şi puţin ochi dulci, aşa, nu ştiu cum să mă exprim! Mă rog, nu este treaba mea de părinte. Şi nici nu trebuie crezut tot ce spune un copil, dar, vă repet, Mădălina îmi spunea că existau perioade când acesta îi făcea...ochişori dulci", a spus Ion Manole,.care nu a putut aduce nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor sale, privind o posibilă relație între Mădălina și Șt. B.

Prin 2006-2007, Gheorghe Gheorghiu, vechiul prieten și protector al Mădălinei, îi face acesteia cunoștință cu Petru Mircea, inginer de sunet. Mădălina era efectiv răvășită după decesul fostului soț Șerban Georgescu, pe care-l priveghease înmărmurită în capela cimitirului, observând inclusiv faptul că decedatul purta, în sicriu, cravata pe care i-o dăruise, adusă dintr-un turneu în Germania... Aflată la o vârstă critică, 40 de ani, la o adevărată răscruce de drumuri existențiale, cântăreața acceptă curtea făcută de Petru - sau „Puiu”, după cum îl alintau prietenii - și se hotărăște să-și refacă viața alături de acesta.

Totuși, din respect pentru memoria celui care o făcuse celebră, Mădălina amână nunta până în 2009, an în care, în prealabil, dăduse naștere unui băiețel conceput in vitro, prin însămânțare artificială, Petru Jr., alintat „Puiucu”. Interesant, copilul se naște pe 8 iunie 2009, la Maternitatea „Giulești”, din Capitală, însă căsătoria este oficializată abia în luna octombrie, în orașul natal al soțului, Botoșani. Evenimentul se petrece aproape în secret, în absența familiei Mădălinei, care va fi înștiințată abia ulterior.

În paralel, cu noua ei viață de soție și mămică, desfășurată în vila din Otopeni a artistei, Mădălina reia ofensiva muzicală, lucrând până la epuizare în studio pentru înregistrarea unui nou album, care avea să fie și cel de pe urmă, din nefericire.

După tragicul sfârșit, aflat într-un continuu război cu socrii lui, Petru Mircea a ieșit cu declarații violente, conform cărora Mădălina nu credea că ar fi fost copilul natural al soților Manole, suspectând că ar fi fost „schimbată la maternitate”. Iar, în copilărie și adolescență, ar fi fost „maltratată” de aceștia, care ar fi și exploatat-o, luându-i banii câștigați la primele concerte.

Declarații similare au fost făcute și de parapsihologul Lucian Iordănescu, considerat deținătorul „secretelor” Mădălinei Manole. Potrivit acestuia, cântăreața s-ar fi interesat încă din 2003, după divorțul de Șerban Georgescu, de „magia neagră” și de modalitățile de anulare a unui blestem aruncat asupra Mădălinei de propria mamă(!).

Contraatacând, părinții au susținut și ei că este posibil ca Petru să nu fie tatăl biologic al copilului Mădălinei. Sarcina fusese rodul unei inseminări artificiale, existând suspiciunea, în opinia soților Manole, că Mădălina să fi folosit material genetic provenit de la Șerban Georgescu, conservat la o bancă de spermă! În consecință, i-au cerut lui Petru efectuarea unui test de paternitate, cerere ignorată de acesta.

Ginerele nu s-a mai împăcat niciodată cu socrii lui, aceștia continuând zadarnic hărțuială în justiție. Obsedați să-l incrimineze pe Petru, aceștia i-au dat 1.200 de lei unui escroc, Sorin Ilioaia zis „Dragoș”, care le promisese că le va conduce o casetă audio compromițătoare, în care Petru ar fi declarat că o va „aranja” pe soacra lui cu ajutorul unor rakeți moldoveni. Finalmente, escrocul – care-i ceruse bani și lui Petru! - a ajuns pe mâna Poliției.

...Mădălina Manole a lăsat un gol pe scena muzicală, chiar dacă în ultimii ani ai carierei se simțea neglijată de public. Sound-urile noi o făceau să pară depășită, însă ea credea că nu mai era la fel de frumoasă ca în tinerețe și încerca nefirești cure de slăbire. În realitate, rămăsese aceeași fascinantă „fată cu părul de foc”. Astăzi, multe tinere interprete o imită, se decernează premii cu numele ei și există, chiar, câteva „clone” muzicale ale ei. Și nu numai: interpreta de muzică populară Geanina Manea îi seamănă leit fizic. Culmea, pentru o scurtă perioadă de timp, pare să fi avut o relație sentimentală cu un anumit inginer de sunet...

Iar sculptorul Valentin Caracudovici a sculptat-o pe Mădălina în numai 23 de zile. Acesta a folosit la realizarea statuii 50 de kilograme de săpun. Înalt de un metru, bustul are toate şansele să intre în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai mare statuie din săpun făcută vreodată.

Însă Mădălina Manole n-a fost doar un balon de săpun.

Lara Bobescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro