Filmul românesc cu titlu controversat, premiat la Berlin, are ca personaj principal o profesoară. Cu un joc actoricesc mediocru, filmul prezintă cu titlu de ,,satiră", personajul principal, probabil nu întâmplător ales - o Profesoară, ca fiind o femeie de moravuri ușoare, care face un film deocheat cu partenerul său de viață, în timp ce în casă sunt și alte persoane, pe care apoi ,,îl scapă" pe internet. Filmul circulă, profesoara ajungând nu doar de râsul comunităților de pe internet ci și al elevilor și părinților.

Profesoara trbuie să le facă față acestor elevi și părinți, într-un fel de rușinare publică, la o ședință organizată la școală. Drumul spre această ședință ,,ocupând" jumătate din film.

Impactul scenelor care prezintă interacțiunea directorului școlii și a părinților cu Profesoara, este destul de incisiv și se manifestă social și psihologic prin violență și umilință!

De ce a fost aleasă tocmai o Profesoară pentru acest rol, în condițiile în care în România educația reprezintă un subiect fierbinte, cu multe lipsuri, nu am reușit să ne dăm seama. Cert este că am fi preferat să mergem la o comedie care consolidează încrederea în cadrele didactice și în învățământ, nu care o sabotează.

,,Neajunsurile experienței sunt, însă, mari. Filmul vrea să fie o critică a tot și a toate, o satiră care, în loc să păstreze o felie de viață pe care să o toace cât poate, ia în vizor toată viața și întreaga societate. Cu totul. Mai puțin părți esențiale. Are pretenția ca înșiruirea de păcate, de la apetitul pentru conspirații până la naționalism, rasism și refuzul asumării istoriei, este reprezentativă pentru tot poporul. Lucru prevestit inclusiv de comentariile participanților la film, în campania de PR ce a însoțit victoria din Festivalul de la Berlin, participanți care, pe de o parte, “nu vor să generalizeze”, dar care, pe de altă parte, apreciază că povestea “scormonește românul în miezul identității sale”. (Edupedu.ro)




Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro