29 SEPTEMBRIE 2022. Alexandru Arșinel a încetat din viață. Dumnezeu să-l odihnească!

IUNIE 2022. Alexandru Arșinel a împlinit 83 de ani pe 4 iunie 2022.
Din păcate, actorul este la pat și nu și-a revenit complet după intervențiile chirurgicale suferite recent: una pentru implantarea unui stimulator cardiac, iar cealaltă pentru a i se pune un stent. Face masaj și kinetoterapie dar se deplasează cu greutate și nu mai poate ieși din casă. La începutul lunii mai, Arșinel fusese internat într-o clinică privată fiindcă se simțea foarte rău după o deplasare la Botoșani.

MAI 2021.
 Din păcate, în aceste zile de continuă uluială pandemică, asistăm la tot felul de situații inexplicabile. Astfel, actorul Alexandru Arşinel, care va împlini în curând 82 de ani, şi soţia lui, Marilena, sunt internaţi de câteva zile la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, după ce au fost diagnosticaţi cu Covid-19. Teoretic, ținând cont de grupa de vârstă și de dinamica virusului, asta nu ar trebui să mire pe nimeni, însă paradoxul este că asta se întâmplă la două luni după ce cuplul Arșinel a trecut deja de a doua etapă de vaccinare de mai bine de două luni (rapel făcut pe 10 februarie). UPDATE: „Sunt persoane vulnerabile care nu întotdeauna dezvoltă un nivel suficient al anticorpilor pentru a nu se infecta", este explicația oferită de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, în cazul Alexandru Arșinel.

Nu este prima problemă medicală gravă din ultimii ani a familiei Arșinel. În 2016, o nenorocire a lovit-o din senin pe soția sa: „Problemele de sănătate au apărut de când a căzut în cap, acum trei ani şi jumătate. A fost la serbarea lui Rares, nepoțelul. Când a coborât pe scări, i s-a agăţat tocul şi a căzut în cap. A fost operată, dar a rămas paralizată toată, exceptând mâna dreaptă şi capul. Acum e o femeie în permanenţă lângă ea, care o ajută, găteşte, face curăţenie. Soţia mea e un om deosebit, un partener de viaţă extraordinar, care nu mi-a pus frâne şi m-a lăsat să-mi fac meseria”, a povestit Alexandru Arșinel pentru presă în 2019.

În 2017, Arşinel a fost supus unei intervenţii pe inimă în urma unui infarct. În 2013, el a mai trecut și printr-un transplant de rinichi. Atunci s-a iscat o veritabilă polemică națională, artistul fiind acuzat de favoritism nepermis. El a făcut transplantul la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, condus la acea vreme de medicul Mihai Lucan, în aceeași zi în care se înscrisese pe lista de așteptare, în Registrul Național de Transplant. Practic, Arșinel a primit codul CUIANT (codul de înregistrare în Registrul Național de Transplant) pe data de 28 august 2013, iar în aceeași zi a și făcut transplant de rinichi, în condițiile în care pentru o asemenea intervenție se așteaptă luni sau, uneori, ani de zile. Iar Arșinel nu a făcut nici măcar o zi de dializă!

...Născut pe 4 iunie 1939, în Suceava, la Dolhasca (unde a fost medic poetul Emil Brumaru), Alexandru Arşinel a absolvit Institutul de Artă Teatrală Cinematografică „I. L. Caragiale” în 1962, pentru ca la scurt timp (în 1964) să se angajeze prin concurs la Teatrul de Revistă din Bucureşti, peste decenii devenind managerul acestei instituții. S-a afirmat, însă, încă din studenție. În 1960 a fost ales să prezinte alături de colega sa, Cici Dumitrache un spectacol televizat, regizat de marele Valeriu Lazarov, care îi reunea pe studenții de la Actorie, Regie și Conservator. Cel care în multe cuplete și scheciuri umoristice se alinta „Parșivel”, a jucat în peste 30 de filme artistice, printre care „Miss Litoral”, „În fiecare zi mi-e dor de tine”, „A doua cădere a Constantinopolului”, „Paradisul în direct” şi „Sexy Harem Ada-Kaleh”. Dar, poate, renumele său este legat de îndelungatul duet realizat pe scenă și la televizor împreună cu regretata Stela Popescu (după ce aceasta fusese nevoită să renunțe la colaborarea cu Ștefan Bănică Senior). Majoritatea acestor momente de succes se baza pe textele lui Mihai „Puiu” Maximilian, soțul Stelei Popescu.

Arșinel este și un cântăreț aparte. Nu o dată a declarat că, dacă s-ar fi născut în SUA, ar fi devenit un al doilea Frank Sinatra. „Îl haleam pe Sinatra!” – mărturisea artistul într-un interviu. „Am un timbru mai frumos ca al lui. Mă asemăn cu Nat King Cole și cu Dean Martin, pe care i-am considerat cei mai mari. Când e vorba de cântat, chiar mă laud. Sunt bun! (…) Eu îmi găsesc un refugiu extraordinar în cântec. Mă retrag în mine, trăiesc la maximum fiecare piesă și cânt cu ochii închiși”...

Înainte, însă, să devină un artist celebru, Arșinel a avut o viață plină de lipsuri, evocată cu lux de amănunte în cărțile sale autobiografice. Cum Al Doilea Război Mondial a izbucnit la doar câteva luni după nașterea sa, copilăria actorului a fost marcată de sărăcie şi de foamete. Puținele distracții erau specifice epocii: „Armamentul rămas după război reprezenta jucăria noastră. Mergeam pe malul Şomuzului, săpam o groapă, puneam gloanţele înăuntru, dădeam foc şi vă imaginaţi cât de încântaţi eram de zgomotul care se auzea”.

Familia lui Arşinel nu a fost înstărită. În perioada foametei, părinţii viitorului actor au făcut tot posibilul ca micuţilor – Alexandru mai are o soră şi un frate – să le fie bine. Mama artistului, Emilia, era cea care găsea mereu câte o soluţie. De exemplu, puţinul lapte era băut pe rând, câte o zi fiecare, de cei trei copii. Iar hainele celui mai mare erau preluate de cei mai mici: „În perioada foametei, când totul se dădea pe puncte – şi mâncare, şi îmbrăcăminte – neavând materiale din care să ne facă veşminte noi, mama lua câte o haină de-a fratelui meu, care îi rămăsese mică, o întorcea pe dos, mi-o cârpea şi mi-o făcea ca nouă”, spunea Arşinel într-o carte autobiografică.

Un prim eșec l-a înregistrat când a dat prima oară la facultate. Tatăl lui, angajat la CFR, îşi dorea ca Alexandru să devină inginer, însă Arşinel n-a intrat la Facultatea de Construcţii. „Nu vă pot descrie câte cruci şi Dumnezei am primit de la tata! În afară de înjurături, mi-a pregătit şi o surpriză. M-a trezit a doua zi de dimineaţă, la ora cinci: «Scoală-te, biserica mă-tii, că te duc la Revizia de vagoane să te fac ciocănar!»”. Cu puțin noroc, însă, a ajuns în echipa de figuranţi a Teatrului Naţional din Iaşi, grație unui coleg de-al tatălui său. Un an mai târziu a dat admitere la Teatru, la Bucureşti. A intrat din prima, aşa că a rămas în Capitală.

Nici aici nu a mers totul pe roze. Arșinel a ales să rămână în Bucureşti pentru că aici se afla iubita lui din acea vreme. Dar, avea să afle mai târziu, aceasta îl înşela cu un alt actor: „După trei ani de prietenie, cedase unei alte legături, care i se părea mai… benefică. A fost o lovitură imensă, care m-a bulversat pentru un timp îndelungat”. De altfel, aceasta nu fusese singura dezamăgire în iubire. În anul doi de facultate, actorul mai fusese înşelat, iubita sa de la vremea respectivă începând o relaţie cu el, fără să-i fi spus că, de fapt, avea un alt iubit, la Braşov.

Primii ani ca actor în Capitală au fost grei. Arşinel a locuit o perioadă într-o cămară de alimente, de doi metri pe unul şi jumătate. „Nu exista căldură, mă încălzeam la aragaz. Cred că atunci m-am îmbolnăvit şi de rinichi. Trăiam din te miri ce”, îşi aminteşte Arşinel. După un an de chin, un coleg de-al său l-a trimis să stea cu tatăl lui, bolnav de inimă, într-un apartament de trei camere. Fericirea a durat doar un an, fiindcă actorul a rămas din nou pe drumuri.

Într-un final, după ce şi-a făcut buletin de Bucureşti, a primit o casă care, pe vremuri, fusese „așezământ de toleranță”, cu baia şi WC-ul pe hol, la comun. Acolo şi-a adus proaspăta soţie și tot acolo i s-a născut primul copil. „Îmi aduc aminte că Marilena, ca să îi facă baie copilului, freca bine cada, apoi turna spirt şi îi dădea foc pentru a o dezinfecta, aşa dezastru era acolo. În timp, situația s-a schimbat mult în bine. După o muncă neobosită, la aproape jumătate de veac de vremurile tulburi din tinereţe, Arşinel şi-a clădit o avere de aproape un milion de euro.

Încă de mic, Alexandru Arşinel era un mare gurmand, fiind poreclit „Haplea”. De altfel, pentru el, mâncarea devenise un fel de răsplată: „Multe dintre amintirile mele din perioada copilăriei sunt puternic legate de mâncare. Sora mea, ori de câte ori rămânea singură cu mine, de teamă să nu o bat, îmi dădea dulcele ei”, povesteşte actorul în cartea lui. Şi în studenţie dorinţa de a mânca bunătăţi era atât de puternică, încât nu s-a temut să fure niște pui de la cantina unității unde făcea practică agricolă...

În perioada stagiului militar, Alexandru Arşinel a avut parte numai de necazuri. După ce a fost prins că în fiecare weekend se furişa în afara unităţii militare fără să fi avut învoire sau permisie, superiorul său l-a transferat disciplinar la o unitate din Piatra Neamţ. Dar a ajuns acolo abia la o săptămână după ce primise ordinul de transfer: „Am făcut un ocol de câteva zile pe la Slănic Moldova, unde iubita mea era în tabără”. A scăpat de puşcărie şi de batalionul disciplinar datorită intervenţiei tatălui său, care, deşi era extrem de sever cu fiul său, i-a trecut cu vederea această ispravă: „Nici el nu fusese vreun sfânt şi înţelegea ale tinereţii valuri”...

Actorul mărturiseşte că anul 1966 a fost unul hotărâtor pentru viaţa sa. Atunci a cunoscut-o pe Marilena, cea care doi ani mai târziu i-a devenit soţie şi alături de care se află şi astăzi. Cei doi s-au întâlnit pentru prima oară în Bucureşti, la Ştrandul Tineretului: „Am văzut o fată a cărei imagine m-a hipnotizat, mi s-au lipit ochii de ea ca un magnet”. Cum aceasta nu a dorit să-i spună cum o cheamă, tânărul Arşinel a apelat la artileria grea: replicile de agăţat. „Dar ce-ai face dacă m-aş îneca?”, a întrebat-o el, convins că, astfel, o va da pe spate. Ei bine, cu replica asta a smuls doar un zâmbet din partea tinerei. După îndelungi insistenţe, a făcut-o să-i dea numărul ei de telefon...

O mare controversă este legată și de presupusa sa participare la Revoluția din Decembrie 1989. Actorul deține un apartament într-o vilă de lux din București, ca „revoluționar cu merite deosebite”. Cu toate acestea, afirmă presa, se pare că el nu s-a remarcat cu nimic în timpul evenimentelor. De fapt, Revoluția l-a prins în funcția de secretar de partid la Teatrul de Revistă (!). Cu toate acestea, Arșinel beneficiază de toate avantajele posibile pentru un revoluționar printre care o pensie suplimentară de „erou” de 2.693 lei și un apartament de lux în Cotroceni cumpărat prioritar de la stat. În total, veniturile sale lunare se cifrează acum, conform declarației de avere, la aproape 27.000 lei lunar. (Pentru comparație, salariul președintelui țării este unul aproape identic!_)

Potrivit declarațiilor de avere, Alexandru Arșinel deține și patru case de vacanță, la Sinaia, 2 Mai, Dolhasca și Crevedia. Pentru că e revoluționar care „s-a remarcat prin fapte deosebite în lupta pentru victoria revoluţiei”, acesta nu plătește impozite pe cele patru case de vacanță și nici pe apartamentul din Cotroceni. Arșinel e, de altfel, violent contestat de Jean Ciochină, preşedintele Asociaţiei „Radio Libertatea 22“: „Arşinel e un impostor, n-a avut nicio treabă cu revoluţionarii care au ocupat clădirea Radioului. A fost adus de acasă în după-amiaza de 22 decembrie 1989, a fost băgat pe o uşă din spate şi a vorbit câteva minute pe post. După aceea a plecat acasă. Nu se poate spune că a avut rol determinant“. În 2015, când a fost întrebat cum explică faptul că este contestat de Asociația „Radio Libertatea 22”, marele actor s-a apărat: „E treaba lor dacă m-au contestat, sunt oameni şi oameni. Eu am fost primul care am vorbit din balconul de la Radio. Dosarul meu demonstrează că nu am văzut Revoluţia la televizor şi că am fost în focul evenimentelor. Nu eu am cerut certificat, cei de la asociaţie mi-au propus să trimită dosarul mai departe şi am zis: Da, domnule, vreau să se ştie că nu am stat acasă”…

Vicențiu Naumescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro