Irina Petrescu s-a născut la Bucureşti, pe 19 iunie 1941, dar familia ei deţinea proprietăţi însemnate în Argeş, de unde erau bunicii săi, care aveau în satul Rădeşti o casă musceleană cu etaj şi cu cerdac. „Aceea este casa copilăriei mele fericite”, spunea Irina Petrescu într-un interviu. A fost tare mândră de neamul său. Bunicul său a fost învăţător şi director de şcoală.


 
 
şi a fost modelată de cei mai importanţi regizori români: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Ion Popescu Gopo sau Gheorghe Vitanidis”, arăta criticul de film Irina Margareta Nistor într-un interviu, la o zi după decesul actriţei, pe 19 martie 2013. (Interesant este că, întâi, viitoarea actriță, talentată și la desen, a vrut să urmeze Arhitectura, apoi a picat la examenul de admitere la Franceză - părinții bănuind că a făcut-o intenționat. Apoi, părinții au scos-o la masă la un mare restaurant din București, unde cânta Ioana Radu, iar acolo a fost remarcată de regizorul Savel Stiopul, care a chemat-o la probe pentru un viitor film, alături de Ioana Bulcă și Gelu Barbu, prim-balerinul Operei. Liviu Ciulei a dat întâmplător peste probele foto la Buftea, iar destinul Irinei a fost definitiv înrâurit...)

Delicată, rasată, discretă dar cu o personalitate complexă, Irina Petrescu s-a bucurat de o carieră impresionantă pe scenă (la Teatrul „Bulandra”) și pe marele ecran însă a fost toată viața ei cumplit de nefericită în dragoste. Mai întâi, ea a ratat, în tinerețe, o mare poveste de dragoste cu deja foarte carismaticul actor Ștefan Iordache pentru că tatăl ei nu l-a văzut niciodată ca partenerul potrivit pentru fiica sa. Ea provenea dintr-o familie bună, el era „golan de Rahova”, după cum s-a exprimat nu o dată tatăl ei, renumitul medic Petrescu. Ștefan Iordache si Irina Petrescu au fost colegi de generație la facultate, ambii fiind născuți în 1941. La începutul anilor '60, între cei doi s-a înfiripat o relație cât se poate de pasională, care s-a destrămat însă repede. „Irina Petrescu a fost colegă la Institutul de Teatru cu Ştefan Iordache, în clasa profesorilor Ion Șahighian și David Esrig. O mare iubire s-a născut între ei, după terminarea studiilor. Actorul o vedea ca pe o vedetă, pentru că avusese deja un rol important în film, era foarte cunoscută”, se consemnează în cartea Regele Scamator Ştefan Iordache, scrisă de Ludmila Patlanjoglu. Bruneta rasată jucase deja în pelicula Valurile Dunării, din 1959, la numai 17 ani fiind distribuită în rolul „Ana Strejan”, alături de doi monștri sacri ai scenei românești, Liviu Ciulei (care era și regizorul filmului) și Lazăr Vrabie, în vreme ce viitorul regizor Lucian Pintilie apărea și el într-un rol episodic. Inițial, ea fusese remarcată de alt regizor, Savel Stiopul, dar proiectul acestuia nu a mai fost dus la capăt.

Tot în cartea sa biografică, Ștefan Iordache a dezvăluit: „Am primit o scrisoare, la început nici nu ştiam de la cine e. Îmi scria că îi e dor de mine şi că vrea să mă vadă. Faptul că cineva se îndrăgostise de mine, o actriţă cunoscută, cum devenise Irina Petrescu, m-a copleşit. Am iubit-o şi eu, atunci, pentru iubirea ei. Dar, ca într-o telenovelă caraghioasă, părinţii ei nu m-au vrut. Cu tatăl ei am avut câteva discuţii. Mi-a spus în faţă: «-Cum îţi îmaginezi că eu, un doctor, o să-mi las fiica să se mărite cu un copil de croitor, cu un derbedeu?». Încerca să-mi demonstreze că nu am nici un viitor, că sunt un nimeni. Dădusem nişte probe pentru filmul Duminică la ora şase. Lucian Pintilie mă asigurase că am luat rolul. O aveam parteneră chiar pe Irina. După câteva zile, însă, m-a sunat asistentul lui să-mi spună că nu voi mai fi distribuit. Părinţii Irinei nu erau de accord cu această variantă". Până la urmă, Irina a jucat alături de acel „James Dean autohton”, cum a fost supranumit adesea Dan Nuțu, stabilit acum de mulți ani în Statele Unite (unde nu și-a putut continua cariera cinematografică începută atât de promițător).

Ulterior, Ștefan Iordache s-a însurat cu Mihaela Tonitza, care a rămas alături de el până în 2008, când actorul a murit. Irina Petrescu, decedată și ea în anul 2013, după un cancer la sân care a urmărit-o vreme de trei decenii, nu a fost măritată decât episodic în tinerețe, evident tot la presiunile familiei, care o voia „așezată la casa ei”. Se știe, totuși, prea bine că ea a trăit o altă mare iubire, în anii '80, alături de un alt actor fascinant, Adrian Pintea, mai tânăr ca ea cu 13 ani, dar care a părăsit-o după ce actrița a suferit o operație mutilantă la un sân (mastectomie), necesară pentru a stopa în faza inițială temutul cancer mamar.

După o căsnicie eșuată - după numai două luni! - în prima tinerețe și o relație cu Ștefan Iordache, refuzată însă de familie („un golan de Rahova?!?”), Irina Petrescu nu s-a mai recăsătorit niciodată, însă a avut această lungă și pătimașă poveste de iubre cu mai tânărul ei coleg de breaslă, Adrian Pintea. Între cei doi era o diferență de vârstă semnificativă, Irina Petrescu fiind născută în 1941, iar Adrian Pintea în 1954, dar asta nu a constituit deloc un obstacol în calea relației lor. (De altfel, nu a fost deloc singurul astfel de caz în teatrul românesc, când tinerii actori au avut partenere mult mai vârstnice dar relațiile astfel întemeiate au avut un impact semnificativ, extins în timp. Dacă, între Irina Petrescu și Adrian Pintea diferența era de 13 ani, între diva teatrului clujean Melania Ursu și viitoarea stea a Naționalului bucureștean Marius Bodochi erau chiar 19 ani, între Camelia Zorlescu și Mihai Verbițchi sunt tot 19 ani, între Claudia Deleanu și Eugen Cristea sunt 12 ani, iar între Principesa Margareta și Radu Duda, fostul student favorit al Olgăi Tudorache, se înregistrează 11 ani. Între Ion Haiduc și Alexandra Aga sunt nu mai puțin de 43 de ani!!!)

…S-au cunoscut când el era încă student (’78-’79). Pe atunci, Irina avea 36 de ani și era în culmea gloriei, iar Adrian doar 23, abia un june actor predestinat faimei. O boală necruţătoare a pus însă capăt poveştii lor de iubire. „După ce Irina a aflat că are cancer la sâni, Adrian a înnebunit. Chiar a trebuit să i se extirpe unul dintre sâni, a fost îngrozitor pentru ea, dar şi mai mult pentru el. Pintea a început să ducă o viaţă din ce în ce mai dezordonată, în aparenţă boemă. N-a putut suporta gândul că într-o zi o va pierde pe Irina lui cea iubită”, a explicat presei o sursă din teatru.

Irina Petrescu şi Adrian Pintea s-au despărţit, apoi actorul şi-a refăcut viaţa. S-a căsătorit în anul 2000 cu o studentă la Medicină, viitoarea faimoasă bioenergoterapeută Lavinia Tatomir. A cunoscut-o când fata avea doar 16 ani şi l-au impresionat la ea frumuseţea şi puterile ei „paranormale”. Chiar dacă Lavinia şi Adrian au fost suflete-pereche – cum au recunoscut adesea amândoi, actorul nu a putut-o uita niciodată pe Irina Petrescu, marea iubire a vieții lui. Și nici ea pe el! La dispariția lui Adrian Pintea, în 2007, ea a ţinut să spună, parafrazându-l pe Samuel Beckett: „Sunt zile în care te plictiseşti până se dă stingerea şi altele în care se dă stingerea când mai ai atâtea lucruri de făcut. Pentru Adrian Pintea s-a dat stingerea prea devreme”…

Pe lângă marile dezamăgiri din dragoste, Irina Petrescu a mai suferit și șocul pierderii ambilor părinți într-un groaznic accident rutier, de Sărbători, în 1967, motiv pentru care, după aceea, nu a mai împodobit niciodată bradul de Crăciun: „ Între Craciun și Anul Nou, mi-am pierdut părinții într-un accident de mașină. Întâi mama, apoi la câteva zile tatăl. Pomul de Crăciun era în casa înghețată, împodobit ca în toți anii de mama mea, în Ajun. După dispariția lor, bradul a devenit pentru mine o amintire mult prea tristă. N-am mai îndrăznit să-l fac fără ea”.

Dincolo de toate aceste accidente biografice, ca actriță Irina Petrescu rămâne inegalabilă. A jucat „o gamă largă de roluri, de la ingenue la femei puternice sau seducătoare”, ea fiind chiar prima actriţă care a acceptat să joace fără haine în filmul Răutăciosul adolescent din 1969 (regia Gheorghe Vitanidis), în care „trăia” alături de Iurie Darie (considerat pe atunci un „Marcello Mastroianni al filmului românesc”) o iubire pasională. O iubire de care a avut și nu a avut parte și în viața reală (în care a mai avut o relație și cu actorul Virgil Ogășanu, care i-a fost soț vreme de doar... două luni).

Într-un interviu luat în 1997, Irina Petrescu descria aluziv relația cu regizorul Liviu Ciulei: „ Cea mai covârșitoare personalitate pe care am întâlnit-o. Întâlnirea cu Liviu Ciulei a fost definitorie pentru cariera mea și cred că orice tânăr cu care a lucrat a rămas marcat definitiv de stilul lui de lucru, de blândețea, de insistența cu care știa să capete tot ce voia de la un actor. Evident că sunt îndrăgostită de el, așa cum era și este orice făptură feminină care intră în conul de lumină al acestei mari personalități. Dar dacă ați citit cumva revistele care titrează că Actrița Irina Petrescu a fugit de la Hollywood pentru că era nebunește îndrăgostită de Liviu Ciulei, să știți că e doar pe jumătate adevărat. Am fugit de la Hollywood pentru că eram nebunește îndrăgostită, da, dar nu de Liviu Ciulei…”.

Lara Bobescu
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro