*** Prima zi de Pesah:

Ne îndreptăm către taina simbolurilor pascale, iudaice și creștine. Vom retrăi Patimile lui Hristos, urmând calea cuvântului biblic. Vom urmări, în curând, la toate televiziunile naționale, capodopera cinematografică internațională în care Maia Morgenstern interpretează magistral rolul Fecioarei Maria, mama lui Iisus.

Dar Paștele vine la iubita actriță Maia Morgenstern cu o traumă severă: amenințarea că va fi atacată, alături de familie și de întregul Teatru. Patimile actriței ce reprezintă pentru toată cultura noastră creștină figura Fecioarei Maria au început azi, la intrarea în sărbătoarea pascală iudaică.

Există simboluri și solidarități care pot ridica și înălța popoare, tot așa cum, la polul opus, există simboluri și solidarități ce pot coborî popoarele în infern.

A venit timpul, din nou, să alegem: a fi o țară civilizată sau a fi o țară barbară. Ascensiunea în România a atins limita cea mai înaltă a toleranței. Legile României sunt încălcate de ani de zile: de către politicieni, de către autorități, de către propaganda și culturnici, adesea de către profesori și creatori, de către instituțiile de forță. A venit vremea ca democrația să fie apărată: ACUM. Altminteri, haosul și vărsarea de sânge nu vor mai putea fi evitate.

Un mesaj conținând amenințări explicite (adresate persoanei, actriței, familiei și teatrului) este o faptă gravă.

Mesajul a fost trimis de către un anume „Andrei Illarie” pe toate adresele oficiale ale Teatrului Evreiesc de Stat, fiind semnat la final „din partea partidului AUR”. Autorul mesajului i-a transmis actriţei că doreşte să incendieze Teatrul, împreună cu toţi actorii de acolo.

Intenţionez să o ..... pe ,,,,, aia de Maia Morgenstern pentru că a îndrăznit să vorbească împotriva prietenului meu, pentru că a stârnit ceva. Are zilele numărate. În numele prietenului meu, vă pot promite că intenţionez să-i dau foc teatrului vostru ....... Intenţionez să o arunc într-o cameră de ......, într-un cuptor murdar unde o voi ...... pe ea şi pe copiii ei murdari”, se arată într-o parte a mesajului publicat de actriţă, care conţine mai multe expresii de nedescris.

România are legi care pun această faptă sub incidența instituțiilor justiției. În Germania, astfel de legi se aplică. Din propria experiență (fiind coordonatoarea multor proiecte dedicate public culturii evreiești, dialogului româno - evreiesc și creștin - iudaic, timp de mai bine de 15 ani, am fost la rândul meu ținta atacurilor), mă tem că legile nu se aplică, la noi: poate de data aceasta, totuși, mecanismul juridic se va urni.

*** A doua zi de Pesah:

Sub titlul „Evr.... slinoasă“, un nou mesaj plin de ură a fost trimis pe adresa Teatrulu de pe adresă de email fictivă, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. „Enola G..” este numele bombardierului american care a lansat prima bombă atomică la 6 august, 1945, asupra oraşului japonez Hiroshima.

O tu ..... slinoasă să nu fii supărată că TPI a început proces împotriva altor slinoşi care au ...... şi ..... oameni nevinovaţi. Tu care eşti .... şi îngropată din punct de vedere artistic Tu care eşti un zero al cinematografiei Te-ai impus şi ai fost impusă prin ........ ca decan, ca director de teatru, în cinematografia românească şi mondială, Tu ........... care ai obţinut fonduri nemeritate în baza ...... Tu ...... ordinară care nu meriţi să calci pe pământ românesc Ţi-ai câştigat biletul către lagărul corupţilor alături de alte ..... O să-ţi ţină de plictiseală politicianul zero dacian Cioloş, tot o ......“, scrie in mesajul email trimisTeatrului Evreiesc de Stat

*** A treia zi de Pesah:

M-am gândit să-mi formulez primele concluzii. Meditez la ce se întâmplă. Pentru Jurnal.
“Jid....”, IP-ul și coliziunea memoriilor

I. Cu niște ani în urmă, în Bucovina mea natală, profesorul universitar și istoric Mihai Iacobescu se adresa unei mulțimi de elevi, profesori și studenți, adunată cuminte la Sala de Arte de la Biblioteca Bucovinei, vorbind despre cele câteva culturi trăitoare (uneori în comuniune, alteori în conflict) în nord. Era un istoric respectat, fiind reputat ca... bucovinolog. Despre fiecare cultură evocată, profesorul folosea termenii colocviali firești (românii, dar și ucraineni, ruteni (mă rog), lipoveni, germani, polonezi, unguri, etc., numai despre evrei folosea apelativul (cu scop degradant civic) "jidani". Iar atunci când rostea acest cuvânt, gura și figura se încordau într-un rictus suav-fioros, un firișor de salivă ajungând pe fețișoarele inocente din primul rând. Ulterior, am înțeles că profesorul era un pasionat antisemit și un strașnic negaționist al Holocaustului. Gruparea din jurul lui era dominantă în Universitatea Suceava, în Partidele cu forță locală (PDL, PRM, PSD etc.), în serviciile de informații, în lumea oamenilor de cultură.

Era prin anii 2009-2010.

Am simțit, ca și Maia Morgenstern astăzi, greață și oroare. Tremuram. M-a șocat ușurința cu care domnul profesor, sfidând legile românești, în spațiul public al școlii și al instituției de cultură, îi intoxica pe ucenici, îi otrăvea pe tineri și îi educa să urască, la fel ca el, evreii. Puținii evrei ce mai rămăseseră în Suceava... Am vorbit despre asta, peste câteva săptămâni, la Radio Europa Liberă

Profesorul avea, repet, mulți susținători: în partide, în media, în mediul academic, în Biserica noastră Ortodoxă, în servicii, în parchet și justiție. Eu nu aveam pe nimeni. Ah, aveam doar respect pentru legile istoriei, pentru legile țării și Constituție, pentru cultura iubirii prin spirit și știință de carte și arte. Și eram singurul om autentic ce pleda pentru dialogul european. Public și cinstit.

...Pedepsele s-au abătut asupra mea. Am fost efectiv asasinată civic și profesional. Pedepsele pentru că eram un bun român european. Pedepsele nu s-au abătut asupra celor ce alimentau antisemitismul și ura.

Am fost marginalizată, dată afară din job fără nicio avertizare, prin ordinul Căpeteniilor antisemite sucevene Gheorghe Flutur și Vasile Ilie (finanțatori, ca președinte și vicepreședinte al CJ, ai extremei drepte și a grupărilor neo-nazi și neo-staliniste), urmărită de servicii și sistematic calomniată și anihilată profesional. Atacurile și campaniile organizate împotriva mea au fost dure, continue, specializate. Eram făcută peste tot "jidancă", "Ana Pauker", "omul Moscovei", "trădătoare de neam" etc. Dată afară de la revistele literare, inclusiv de la cele cu care avusesem o colaborare îndelungată.

La un moment dat, atacurile prin presă și email-uri au devenit atât de infame, extinzându-se asupra întregii mele familii, încât, pentru prima oară, prin 2017, am îndrăznit să ripostez: am obținut de la presă IP-ul denunțătorilor și torționarilor mei ascunși, și am făcut plângere penală la Parchetul Suceava, la Poliție, la BCCO. Am fost chemată să dau declarații, am avut dialog cu ofițerii. Anchetatorii se amuzau. Deși le duseserăm IP-ul agresorilor, au refuzat să-mi dea identitatea lor, spunând că așa e în democrație: oricine poate spune orice. Mi se refuza dreptul de a-i da în judecată pe agresori, care continuau să fie protejați de instituțiile ce ar fi trebuit să mă apere pe mine. Îmi era acum clar că agresorii erau din lumea militară.

Textele infamante publicate de agresori împotriva mea și a familiei mele erau produsul MEDIILOR MILITARE, ALE SRI - SIE, și FOSTA SECURITATE.
Finalul: am primit acasă decizia organelor de urmărire - NEÎNCEPEREA URMĂRII PENALE. Faimosul NUP.
Antisemiții beneficiau în continuare de protecție. Victima nu se putea apăra.

România de azi este o Românie antisemită.

Eu nu sunt evreică.
Eu sunt româncă.
O creștină cu har.
Și sunt o "jidancă".

Voi continua să vorbesc și să scriu despre marile culturi care au dat, în Bucovina, Moldova și România, valori incontestabile ale literaturii și ale artei. Românești și universale. Printre ele, evreii.

II. După zece ani...Azi...

Continuă mesajele pline de ură și de atacuri antisemite la adresa actriței Maia Morgenstern și a etniei evreiești...
Situația este delirantă și are aspectul unui război mult mai amplu, cu mai multe fronturi, de la nivelul public basic până la Parlament și servicii.

Autoritățile au promis că vor găsi vinovații și vor urgenta rezolvarea situației. Asta, pentru că Bucureștiul este mai aproape de marea presă și de ambasade, iar tensiunile de acest tip nu pot fi escamotate ca în provincie (unde efectiv ești omorât cu zile, sub aplauzele presei și ale culturnicilor, sub scandările politrucilor și ale militarilor).
Deja au aflat IP-ul...

Îmi iau libertatea să mă îndoiesc că situația va fi simplu de rezolvat. În acest caz, se dorește scandalul, decredibilizarea persoanelor și personalităților, propagarea unor vendete, începând cu nivelul high al tribunei parlamentare, unde senatorul Sorin Lavric derulează emfatic operațiunea de pomenire a bravilor legionari, versus "jidanii", în timp ce câteva forțe politice suspecte aspiră noile legiuni de fanatici constituiți ad-hoc sub toxina subliminală populistă.

Totul este parte a războiului asimetric împotriva stabilității României. Alimentat și de trădătorii din interior, fanaticii adepți ai COLIZIUNII MEMORIILOR, prin care își condamnă patria la delirul și sufocarea în dejecțiile totalitare. Ați crezut că a murit totalitarismul?

III. Dimineața:

...În cazul amenințării actriței Maia Morgenstern, a familiei acesteia și a colectivului de la TES, autoritățile s-au mișcat rapid. Brigada Antiteroristă a SRI a colaborat, se spune, cu Poliţia Română în ancheta referitoare la mesajele de ameninţare de Pesah. A fost găsit un Acar Păun: un june cu probleme psihice. Un anume John Doe. Andrei Illarie.

...Lucrurile par trase la indigo cu ceea ce pățisem la rândul meu, timp de mai bine de 15 ani, în Bucovina.
Maia Morgenstern este acum amenințată și se încearcă public să fie intimidată prin vocea unor formatori de opinie cu credibilitate dar și cu coloratură ultranaționalistă (vezi replicile unor Ion Cristoiu sau Cosmin Gușă din data de 28 martie). Între anii 2005 – 2021, la fel am pățit la rândul meu. Întâi, ori de câte ori organizam un eveniment dedicat culturii evreieși, atacul unor oameni de teren, ce par „mărunți”. Apoi, venea corul de voci cu “autoritate”: de la vârful CJ, al poliției politice, al USV și culturnici.

Metodele erau aceleași.

Important e ca atacurile propriu-zise să pară că vin din partea unor oameni cu “tulburări psihice”, precum acest Andrei Illarie. Pionii, însă, erau folosiți de servicii și consilieri politici pe post de spărgători de greve, de intoxicatori, de răspândaci, informatori, de subminatori și calomniatori cu simbrie. Chipurile, bolnavi mintali, în caz că ar ajunge în fața Justiției, agenții erau suficient de sănătoși pentru a-și executa misiunea, a face țintit rău social și civic. Ei erau întotdeauna protejați, băieții veseli cu misiuni murdare; erau oameni de casă ai liderilor politici, ai consilierilor politici, ai parlamentarilor, ai ofițerimii din branșă. (La Suceava, un individ precum M. Vicol, vechi agent al Securității (sau un altul, Gâză), era utilizat pentru a iniția și executa. Vicol e om de casă al unor scriitori acoperiți, lideri oculți, ca Beldeanu și Arcu (și fiii acestora, din SIE sau SRI) sau de către politicieni parlamentari (doamna profesor universitar deputat S.M.A m-a concediat, cu ani în urmă, dintr-o întrevedere spre a-i face hatârul protejatului dumisale Vicol) și consilieri, lideri de partid și șefi ai CJ ori Universitate (Neculai Barbă, Vasile Ilie, Gheorghe Flutur, Mihai Iacobescu, generalul de spionaj Ion Datcu, alias profesor universitar și senator Gheorghi Prisăcaru etc)...

Seara:

Concluzia mea pentru Jurnal: Antisemitismul românesc actual este de tipul antisemitism dadaist. El există, dar nu se vede; este prezent, dar nu se poate demonstra; este vechi și clasic, dar este și neobișnuit de inovator; este operațional, dar nu răspunde în fața legii.

Bolnavii mintali implicați în Afacerea Pesahul 2021 ar fi două entități de tip John Doe: Andrei Illarie și Sorin Lavric. Numai că ei nu există, de fapt. Sunt atât de ireali, de invizibili, în masa amorfă de aplaudaci...

Unul scrie amenințări anonime cu moartea și promisiuni de pogromuri antisemite prin email, cu toate că știe că va fi descoperit, având IP-ul la vedere.

Altul aduce cu ostentație în Parlamentul României omagii unor personalități extremiste, deși știe că sfidează toate legile țării sale și că va produce, în consecință, reacții de apărare îndreptățite din partea victimelor politicilor de genocid ale idolilor lui. Este limpede că sarcina lor a fost aceea de a tulbura apele...

Adevărata problemă a antisemitismului românesc de azi: spre deosebire de Germania, care a lichidat odată pentru totdeauna cu trecutul, prin existența Proceselor de la Nurenberg și prin respectarea cu rigoare, după 1945, a legislaației anti-Holocaust, România își prelungește capitolul de istorie nefastă din al doilea război mondial prin perpetuarea la infinit a doctrinelor și structurilor politice cu simbolistică de extremă dreaptă și extremă stângă. Din acest punct de vedere, România este condamnată la dezastru de către lideri ce nu doresc ca această țară să aibă viitor. . .



Angela Furtună

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro