Contact

Alina Marina Duță
Eu sunt Alina Marina Duță, am 38 de ani, am doi baieței sprinteni și un soț minunat. De profesie sunt psihoterapeut și pot spune ca am cea mai faină meserie din lume. (Știu sunt subiectivă).😊

Acum sunt în momentul în care îndrăznesc să spun acest lucru, evident că la început, în facultate nici nu mă gândeam că voi parcurge atât de multe trepte în dezvoltarea mea profesională dar și personală, iar să ajungi psihoterapeut suna tare descurajant. Aveam nevoie de mii și mii de ore de studiu, formări de bază, continue, supervizări, intervizări, cursuri, majoritatea contracost. Totul părea aproape imposibil de urmat... dar ceva mă atrăgea, ceva din interior mă convingea să rămân pe acest drum, mă fascina pur și simplu această provocare.

Eram la cea de-a doua facultate, pentru că prima facultate fusese aleasă fără să am acea bucurie care să-mi aprindă pasiunea pentru acel domeniu. Pe scurt, intrasem la Facultatea de Drept, apoi după 4 ani, am intrat în Barou, apoi am devenit avocat stagiar, apoi definitiv. Poate ca mulți dintre voi vă gândiți cât de norocoasă eram să fiu avocat. Dar credeți-mă că simțeam că nu aceasta era menirea mea, eram omul nepotrivit la locul nepotrivit. Pentru mine, nu a fost deloc plăcut și nu cred că mi s-a potrivit deloc acea experiență. Chiar dacă am cunoscut mulți oameni, multe instanțe, realizam pe zi ce trece cât de goală sunt pe interior, cât de demotivată și cât de dificil îmi era în fiecare zi să merg la instanță. Aveam atât de multe emoții, încât simțeam că explodez, că acolo nu este locul meu. Chiar dacă meseria de avocat este deosebită și nu neg, nu era potrivită pentru mine. Simțeam că nu pot excela în acel domeniu, că mă autosabotam, stând în continuare și lucrând cu dosare, cu problematici care mă consumau din ce în ce mai mult.

Pornind din acel disconfort, din acel moment de criză, mi-am făcut o autoevaluare, m-am gândit ce vreau eu cu adevărat să fac, ce doresc eu, unde pot fi eficientă, cum pot lucra și avea rezultate pozitive. M-am suspendat din Barou. Și am luat-o de la început. Soțul meu a fost mereu alături de mine și m-a susținut cel mai mult dintre toți, el a fost cea mai bună ancoră a mea, v-am spus ca este minunat, nu?

Evident, probabil ca ați observat că tot la munca cu oamenii m-am întors, dar din alt punct de vedere. Mi-am evaluat foarte bine abilitățile și calitățile și mi-am dat seama că tot cu oameni îmi place să lucrez, dar din altă ipostază. În acel moment mi-a fost greu, nu puteam întelege acest proces. Să renunț la ceva și să o iau iar de la capăt, doar știam ce nu mai voiam să fac în mod absolut.

Dacă în prima meserie mă ocupam de probleme palpabile, vizibile, concrete, în cea din prezent mă implic și lucrez la acea parte invizibilă a oamenilor – PSIHICUL. Da, nu este palpabil, nu-l vezi, îl ignori, îl neglijezi și ajungi ,,să te sufoci”, ajungi să nu înțelegi de ce ai anumite comportamente, de ce funcționezi pe anumite tipare, de ce faci aceleași alegeri greșite, de ce te înfurii atât de ușor, de ce?

Ei bine, eu sunt una din acele persoane abilitate, la care vii atunci cand simți aceste blocaje, acele nemulțumiri, acele stări de disconfort interior nemărginit. Am lucrat mult la persoana mea, înainte de a avea această ocupație. M-am luptat cu monstruleții mei, am dat cu balsam și am vindecat, tocmai pentru a ajuta mai departe și a ghida alte persoane în terapia lor.

Sper ca exemplul meu să inspire, pentru că în final vă pot spune că: orice criză este o oportunitate maximă de schimbare, la fel cum a fost și la mine. Depinde de tine cum o privești și ce valențe îi dai!

Mulțumesc pentru răbdarea de a mă citi, mă bucur să vă cunosc, iar dacă v-am trezit curiozitatea, mă puteți găsi și aici:
https://www.facebook.com/psihoterapeutalinamarinaduta/

Link-uri

Articole