Pentru una scrumbie se adună de mai-nainte:
50 grame untdelemn de turnesol
100 grame ulei de măsline extravergin
2 lămâi bine coapte
10 grame piper alb măcinat (Piper nigrum)
5 grame piper negru boabe (Piper nigrum)
câteva foi de dafin verzi (Laurus nobilis)
ceva verdeață (mărar sau pătrunjel, nu și una și alta)
10 grame sare de mare
Întâi se admiră scrumbia și se mulțumește Maicii Dunăre pentru darul ei!
Se curăță minunea, se îndepărtează bronhiile, i se taie burta în lung, se îndepărtează intestinele, se să-rează puțin în interior și se lasă la odihnă 15 minute.
Acum, o foaie de hârtie cerată se unge cu undelemnul de turnesol și se înfășoară în jurul scrumbiei. Se așează pe grătarul încins pus peste cărbunii vii, acoperiți cu o spuză ușoară.
După rumenirea pe o parte, se întoarce grătarul pe cealaltă parte. După coacere, scrumbia se desface în două, îndepărtând capul, coada și șira spinării.
Se rostuiește totul pe tipsie și se îneacă în amestecul de ulei de măsline, piper alb, sare și zeamă de lămâie. Acum se adaugă câteva boabe de piper negru, câteva foi de dafin verde și ceva verdeață mărunțită.
Se potrivesc felii de lămâie jur-împrejur și se duce totul la rece. Acest feliu se reușește numai în portul Brăilei. Restul sunt doar palide imitațiuni.
Secretul? Vânticelul domol dinspre canalul Filipoiu ce mângâie grătarul.
Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.