De trebuință:
o rață leșească grasă
1 kilogram castraveți murați
300 grame ceapă
0,5 kilogram tomate bine coapte
200 grame ardei gras
100 grame ulei de măsline
20 grame piper măcinat (Piper nigrum)
2-3 ardei de Cayenne (Capiscum frutescens)
10 grame coriandru (Coriandrum sativum)
10 grame oregano (Oreganum vulgare)
Castraveții din saramură se spală și se tăie rondele, nu foarte subțiri. Peste dânșii se așterne un strat de ceapă crudă, mărunțită bine. Acum vin bucățile de rață, decupate cu știință anatomică, desigur, în stare crudă. Se prasara piperul și coriandrul proaspăt măcinat.
Acum se adaugă ardeii de Cayenne, mărunțiți bine. Se așterne ultimul strat generos de castraveți mu-rați, tăiați mai întâi în lungime apoi în bucăți potri-vite și ceva ceapă - bucățele mici. Se presară oregano.
Pe deasupra se toarnă uleiul de măsline. Se acoperă compoziția cu saramura castraveților.
Se fierbe la foc potrivit, până ce lichidul scade și rața a fiert. Nu se lasă carnea să fiarbă peste poate.
Înțelepții pământului însoțesc rața pe castraveți cu mămăligă din malaiul de porumb galben, precum soarele verii.
Se întinde peste rață plapuma de tomate tăiate cubulețe și rondele de ardei gras.
Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.