Socotind pentru 6 galengii, de trebuință ar fi:
- 12 ardei grași peste poate, de felurite colori
- 3 căpățâni de usturoi
- 200 mililitri ulei extravergin de măsline
- 200 mililitri oțet aromat din vin
- 10 grame cimbru (Satureja hortensis)
- câteva grame piper negru pisat (Piper nigrum)
- o legătură de pătrunjel
- 10 grame sare de mare
Ardeii se spală cu apă rece apoi se pun la copt pe tablă subțire, rostuită de la șantierul naval. Se întorc cu răbdare, pe toate părțile. După periplul focului, se adună în blid de pământ, cu capac de lemn și se lasă la odihnă, cam un cart de ceas.
La vremea preparației, se curăță de pielițe, de cotoare și semințe, se împart în fișîi lungi, în lungul fibrei. Se așează după coloare într-un vas curat. Peste, se presară uniform usturoiul, cimbrul, piperul, sarea și pătrunjelul tocat.
Pe deasupra se picură încet, cu răbdare, uleiul de măsline și oțetul aromatic, neapărat în această ordine. Se dă la răcoare vreme de 30 de minute. Aromele au învelit portul. Orice galengiu de pe cheiul Brăilei are vârtutea unui căpitan de barcaz.
Rețeta din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", publicată la Editura Integral.